Numai cei decedaţi ajung la medic

Am lucrat ca evaluator al abilităţilor clinice într-un proiect de cercetare desfăşurat în Nepal. În afară de faptul că am cunoscut situaţia sănătăţii în mediul rural nepalez, am auzit zeci de povestiri de la cadrele medicale medii care s-au prezentat pentru evaluare.

Una dintre ele se referea la o zonă în care pacienţii nu aveau şansa de a merge la medic, fiindcă "numai cei decedaţi ajung la medic." Am întrebat de ce se întâmpla aşa, iar cel care povestea mi-a spus: "În Nepal, după cum ştiţi, nu există posturi de medici în mediul rural. Cadrele medii, ca mine, care au 18 luni de instruire medicală, sunt singurele responsabile de majoritatea îngrijirilor pentru sănătate. Noi facem aproape tot - ca şi medicii generalişti din ţările dezvoltate. Prescriem medicamente, efectuăm proceduri, facem chiar intervenţii chirurgicale mici şi asistăm naşteri.

"Dar nu suntem autorizaţi să facem autopsii. Este necesar ca medicul (singurul autorizat) să scrie raportul postmortem. Doctorii vin de la centrele districtuale sau de la spitalele zonale, ceea ce înseamnă zile întregi de mers ca să ajungi în majoritatea satelor. Iată de ce umblă vorba că 'numai cei decedaţi ajung la medic.'"

Doctor only to the dead
BMJ 2007;335:1096

Tribhuvan University Teaching Hospital, Kathmandu, Nepal
Laxmi Vilas Ghimire
junior doctormailto:laxmivilasg@gmail.com

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: