Legăturile financiare şi asocierea lor cu rezultatele şi concluziile din metaanalize: studiu retrospectiv, de tip cohortă

REZUMAT

Obiective: Să stabilească dacă legăturile financiare cu o companie farmaceutică se asociază, în metaanalizele asupra medicamentelor antihipertensive, cu rezultatele sau cu concluziile favorabile.

Tipul studiului: Retrospectiv, de tip cohortă.

Localizare: Metaanalize publicate până în decembrie 2004, care nu erau duplicate şi evaluau efectele medicamentelor antihipertensive, la adulţi, prin raportare la orice element de comparare a obiectivelor clinice finale. Legăturile financiare au fost clasificate pe baza comparării unei companii farmaceutice cu toate celelalte.

Principalele variabile determinate: Principalele efecte au fost rezultatele şi concluziile metaanalizelor, ambele fiind clasificate separat ca favorabile sau nefavorabile faţă de medicamentul în studiu. Totodată, am adunat date în legătură cu elementele caracteristice ale metaanalizelor asupra cărora literatura de specialitate atrage atenţia că ar putea fi asociate cu rezultate ori cu concluzii favorabile.

Rezultate: În studiu au fost incluse 124 de metaanalize, dintre care 49 (40%) aveau legături financiare cu o companie farmaceutică. Conform regresiei logistice prin analiza univariată, cele cu o metodologie de calitate mai bună aveau mai degrabă rezultate favorabile (risc relativ estimat 1,16, interval de încredere 95% de la 1,07 la 1,27). Deşi nu au fost asociate cu rezultate favorabile, legăturile financiare cu o companie farmaceutică au constituit singura caracteristică ce a prezentat o asociere semnificativă statistic cu concluziile favorabile (4,09, 1,30-12,83). Atunci când alte caracteristici ale metaanalizelor au fost studiate prin regresie logistică în analiza multivariabilă, cele care aveau legături financiare cu o singură companie farmaceutică au fost mai susceptibile de a raporta concluzii favorabile (5,11, 1,54-16,92).

Concluzii: Metaanalizele privind medicamentele antihipertensive, care aveau legături financiare cu o singură companie farmaceutică, nu sunt corelate cu rezultate favorabile, dar sunt asociate cu concluzii favorabile.

EDITORIAL de Epstein

Financial ties and concordance between results and conclusions in meta-analyses: retrospective cohort study

BMJ 2007;335:1202-5

1Stanford University, Stanford Medical Group, Stanford, CA 94305-5765, USA
2University of California, San Francisco
3Clinical Pharmacy and Institute for Health Policy Studies, University of California, San Francisco

Correspondence to: V Yank mailto:vyank@stanford.edu

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Mădălina Geantă
Autor: