Companiile farmaceutice ignoră criza din sănătate din ţările sărace

Conform unui raport publicat recent, industria farmaceutică "îşi îngroapă capul în nisip" când vine vorba despre sănătatea din ţările în curs de dezvoltare şi despre limitările accesului oamenilor săraci la medicamente cu potenţial salvator.

Un raport important al agenţiei internaţionale Oxfam evidenţiază faptul că industria farmaceutică refuză să-şi schimbe modul în care îşi derulează afacerile în ţările sărace, în ciuda promisiunilor făcute în acest sens şi subminându-şi, astfel, propriul viitor.

Raportul Oxfam analizează diverse aspecte ale activităţii primelor 12 companii din lume, cum sunt, de pildă, politica de preţuri a medicamentelor pe care le produc, protocoalele cu privire la dezvoltarea medicamentelor de interes pentru îngrijirea sănătăţii populaţiei din ţările sărace şi poziţia faţă de protecţia drepturilor de proprietate intelectuală.

În raport se afirmă că industria dă dovadă de variate deficienţe, printre care:

  • Eşecul aplicării unei politici de preţuri sistematice şi transparente, axată pe capacitatea populaţiei de a plăti

  • Neglijarea, în continuare, a cercetării şi dezvoltării cu privire la bolile ce afectează ţările în curs de dezvoltare

  • Inflexibilitatea în protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, fapt ce include aducerea ţărilor sărace în justiţie, pentru a le împiedica să apeleze la măsuri legale de protecţie a sănătăţii publice.

Oxfam a intervievat pentru raport 12 companii: Abbott, AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb, GlaxoSmithKline, Eli Lilly, Johnson & Johnson, Merck, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi-Aventis şi Wyeth.

În 2002 Oxfam, Save the Children şi Voluntary Service Overseas au publicat Beyond Philanthropy, un raport în care industria farmaceutică era solicitată să-şi ofere sprijinul pentru rezolvarea crizei din sănătate în ţările în curs de dezvoltare. Noul raport Oxfam evaluează ce s-a schimbat de atunci şi afirmă că industria a înregistrat doar "un progres oscilant" în unele domenii.

Şeful departamentului de cercetare al companiei Oxfam, Sumi Dhanara-jan, a afirmat că "industria acţionează într-o manieră limitată deoarece poate câştiga beneficii enorme de pe pieţele noi care apar... Industria îşi îngroapă capul în nisip."

Investing for Life este disponibil pe site-ul http://www.oxfam.org.uk/.

Drug companies are ignoring health crisis in poor countries

BMJ 2007;335:1111

Adrian O'Dowd MARGATE

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: