Suportul decizional în alegerea tipului naşterii la femeile cu intervenţii cezariene anterioare: studiu controlat randomizat

Rezumat

Obiective: Determinarea efectelor suportului decizional computerizat asupra unui conflict decizional şi tipul naşterii alese de gravidele care au născut, anterior, prin intervenţie cezariană.

Tipul studiului: Studiu clinic randomizat, desfăşurat în perioada mai 2004-august 2006.

Loc de desfăşurare: Patru maternităţi din sud-vestul Angliei şi din Scoţia.

Participante: 742 de gravide cu o singură intervenţie cezariană anterioară, efectuată prin incizie hipogastrică inferioară şi naşteri la termen, la cel puţin 37 de săptămâni. Persoanele care nu vorbeau limba engleză au fost excluse din studiu.

Intervenţia: Îngrijirile uzuale - asistenţa standard a fost asigurată de personalul din secţia de obstetrică şi de moaşe. Programul de informare - femeile au căutat pe internet date despre evoluţia clinică a mamelor şi copiilor fie în urma naşterii pe cale vaginală planificată, fie după intervenţia cezariană - la cerere ori de urgenţă. Analiza decizională - alegerea tipului de naştere s-a făcut pe baza percepţiei, de către gravidă, a utilităţii intervenţiei, în asociere cu posibilităţile de evoluţie clinică, conform unui model decizional cunoscut doar de organizatori. Ambele intervenţii s-au desfăşurat pe laptop, după un scurt instructaj efectuat de un cercetător.

Principalii parametri urmăriţi: Scorul total, obţinut prin folosirea scalei de conflict decizional şi tipul naşterii.

Rezultate: >În cazul femeilor din grupurile care au participat la programul de informare (diferenţa ajustată -6,2, interval de încredere 95%, de la -8,7 la -3,7) şi la analiza decizională (- 4,0, de la -6,5 la -1,5) s-a constatat un conflict decizional mai atenuat decât la cele din grupul care a primit îngrijiri obişnuite. Rata naşterilor pe cale vaginală a fost mai mare în grupul de analiză decizională, comparativ cu cel care a beneficiat de îngrijiri uzuale (37% versus 30%, risc relativ ajustat 1,42, de la 0,94 la 2,14), dar s-au înregistrat rate similare atât în grupul asistat informaţional cât şi în cel care a primit îngrijiri uzuale.

Concluzii: Suportul decizional le ajută pe femeile care au născut anterior prin intervenţie cezariană să aleagă tipul naşterii la sarcina ulterioară. Analizele decizionale pot influenţa considerabil ratele intervenţiilor cezariene la nivel naţional.

Înregistrarea studiului: Studii controlate curente SRCTN84367722.

EDITORIAL de Laurer şi Betrán

Two decision aids for mode of delivery among women with previous caesarean section: randomised controlled trial

BMJ 2007;334:1305-9

1Department of Community Based Medicine, University of Bristol, Bristol BS8 2AA
2Department of General Practice, Royal College of Surgeons in Ireland, Mercerţs Medical Centre, Dublin 2, Republic of Ireland, and Tayside Centre for General Practice, University of Dundee, Dundee
3School of Computing, University of Dundee, Queen Mother Building, Dundee
4Academic Unit of Obstetrics and Gynaecology, University of Bristol, St Michaelţs Hospital, Bristol
5Academic Department of Obstetrics and Gynaecology, Trinity College Dublin, Coombe Womenţs Hospital, Dublin 8, Republic of Ireland, and Department of Obstetrics and Gynaecology, University of Dundee, Ninewells Hospital, Dundee

Correspondence to: A Montgomery mailto:alan.a.montgomery@bristol.ac.uk

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: