FDA emite avertismente legate atât de medicamentele antianemice cât şi de stimulentele materiale oferite doctorilor

Comitetul organizaţiei americane Food and Drug Administration (FDA), care oferă consultanţă pentru medicamentele oncologice, a recomandat, recent, noi avertizări cu privire la preparatele ce stimulează eritropoieza, prescrise pentru combaterea anemiei în cazul pacienţilor care urmează chimioterapie.

Celor care fac dializă li se administrează adesea astfel de medicamente.

Comitetul a afirmat că eritropoietinele sintetice (cunoscute şi sub denumirea de epoetine sau "medicamente epo") sunt asociate cu creşterea riscului de producere a unor evenimente cardiovasculare şi, posibil, cu progresia cancerului. Toţi membrii comitetului au fost de părere că se impune efectuarea unor noi studii clinice.

Recomandările comitetului FDA au fost emise la numai câteva zile după ce New York Times publica o ştire pe prima pagină, intitulată "Doctorii culeg milioane de pe urma utilizării medicamentelor pentru anemie" (http://www.nytimes.com,/ 9 mai), iar Wall Street Journal arăta cum era promovată epoetina alfa de către Johnson & Johnson (http://www.wsj.com,/ 10 mai. "Detaliile procesului prin care J&J a forţat vânzarea Procritului").

În martie, FDA a solicitat o trecere în revistă a datelor cu privire la două medicamente produse de Amgem, darbepoetin alfa (Aranesp) şi epoetin alfa (Epogen), precum şi la preparatul realizat de J&J - epoetin alfa (Procrit) (BMJ 2007;334:495, 10 martie). Experţii s-au întrebat dacă nu cumva medicii prescriau doze prea mari (BMJ 2007;334: 978-80, 12 mai). Verificarea s-a făcut săptămâna trecută (aproximativ jumătatea lunii mai a.c. - n.ed.).

FDA a lansat atenţionările referitoare la medicamentele citate în luna martie, a.c. după ce un studiu publicat în New England Journal of Medicine menţionase creşterea riscului de deces, de infarct miocardic, accident vascular cerebral şi spitalizări pentru insuficienţă cardiacă, în cazul pacienţilor care nu urmau un program de dializă, dar se aflau în tratament pentru mărirea concentraţiei de hemoglobină (http://www.fda.gov/cder/drug/%20advisory/RHE.htm).

Companiile de medicamente nu le pot oferi doctorilor bani pentru prescrierea unor medicamente pe care pacienţii le procură din farmacii. Cu toate acestea, în articolul din New York Times se afirma că medicii primeau stimulente de la acestea, precum şi rambursări, de la companiile de asigurări private, unora dintre ei oferindu-li-se sume mai mari pentru prescrierea exclusivă a unui medicament de la o anumită companie.

Un purtător de cuvânt al Ortho Biotech, divizia J&J care vinde epoetina alfa, declara: "Nici una dintre activităţile promoţionale ale Ortho Biotech nu intenţionează să exercite vreo influenţă asupra veniturilor obţinute de doctori sau de cabinetele lor de pe urma prescrierii medicamentelor epo. Încurajăm medicii să urmeze ghidurile aprobate de FDA."

FDA places "black box" warnings on anaemia drugs amid reports of incentives to doctors

BMJ 2007;334:1022

Janice Hopkins Tanne NEW YORK

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Gianina Rusu studentă
Autor: