Auditul arată că preţul unor tipuri de medicamente prescrise poate fi de patru ori mai mare decât cel iniţial

Reprezentantul guvernamental însărcinat cu supravegherea cheltuielilor declara (în cursul lunii mai a.c. - n.ed.) că prescrierile mai judicioase, efectuate de medicii de familie, ar putea conduce, în Anglia, la economisirea anuală a unor sume de până la 300 de milioane £ (440 de milioane €, 590 de milioane $).

National Audit Office (NAO - Biroul Naţional de Audit) a publicat un raport în care se menţionează că un asemenea demers, aplicat cu precădere în privinţa genericelor, ar fi în măsură să determine, la nivelul structurilor de îngrijire primară, economii anuale în valoare de peste 200 de milioane £, a căror cotă ar putea fi scăzută şi mai mult, cu încă 100 de milioane £, prin reducerea medicamentelor neutilizate.

  
Medicamentele neutilizate, returnate de un singur pacient, în 2006, către Derbyshire Country Primary Care Trust

În vederea întocmirii raportului, NAO a verificat 1 000 de medici generalişti, a solicitat opinia consilierilor trusturilor de îngrijire primară pe probleme legate de prescrierea medicamentelor, a analizat prescripţiile emise în perioada august 2005-iulie 2006 şi a intervievat medici de familie, diverse structuri ale Sistemului Naţional de Sănătate britanic, cadre universitare, farmacişti şi reprezentanţi ai industriei de medicamente.

Raportul a identificat, la nivelul trusturilor, variaţii considerabile în ceea ce priveşte ponderea medicamentelor mai ieftine, prescrise pentru aceeaşi afecţiune, de către medicii generalişti locali.

Autorii au analizat modul în care au fost prescrise patru tipuri comune de agenţi terapeutici. Ei au analizat:

• procentul de statine prescrise sub genericul simvastatin

• procentul de produse ce acţionează la nivelul sistemului renină- angiotensină, prescrise sub genericul inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE)

• procentul de inhibitori ai pompei de protoni prescrise ca medicament generic

• volumul de clopidogrel prescris (ghidurile îl recomandă, în mod normal, pentru cel mult un an de la data producerii unui eveniment cardiovascular).

  
Sursa:National Audit Office

„Prescrierile mai judicioase ar putea determina economii anuale de peste 200 de milioane lire sterline şi reduceri substanţiale ale medicamentelor neutilizate"

Cele patru grupe menţionate au reprezentat 19% din totalul facturilor de medicamente, iar raportul susţine că, dacă toate structurile de îngrijire primară ar fi acţionat la fel de eficient ca şi cele 25% dintre trusturile cele mai performante, puteau fi economisite peste 200 de milioane £.

NAO a mai constatat că, la trei dintre cele patru tipuri de medicamente, costul pe doză înregistrează, în rândul trusturilor de îngrijire primară, variaţii ce depăşesc de până la patru ori pragul de referinţă. Costul dozei zilnice de statină, în North Eastern Derbyshire, de exemplu, a fost de numai 10 lire sterline, în timp ce în North Norfolk a atins 37 de £.

Medicii generalişti consideră că este dificilă asimilarea tuturor informaţiilor pe care le primesc despre prescriere. O cincime dintre cei verificaţi afirmă că îi influenţează într-o măsură mai mare companiile de medicamente decât consilierii pe probleme de prescriere.

Raportul arată, de asemenea, că aproximativ 800 de milioane lire sterline sunt irosite, anual, de pacienţii care nu-şi folosesc medicamentele eliberate pe reţetă. Ca atare, li se recomandă medicilor generalişti să înceapă cuantificarea unor asemenea situaţii, prin limitarea perioadei de prescriere pentru pacienţii noi şi prin emiterea unor alte reţete la un interval de 28 de zile. În acelaşi scop, trusturile de îngrijire primară ar putea să organizeze campanii publice de avertizare.

Documentul în cauză sugerează că o modalitate de îmbunătăţire a aprecierii valorii banilor din prescrierea medicamentelor ar fi practica bazată pe comision.

Cost of some types of prescribed drug can vary fourfold, audit shows

BMJ 2007;334:1076

Adrian O'Dowd LONDON

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Gianina Rusu studentă
Autor: