Restructurarea spitalelor pentru acuţi în Anglia

DOMNULE EDITOR - Restructurarea serviciilor din Hexham a dus la înlocuirea spitalului Nissen cu o iniţiativă susţinută financiar de surse private.1

Faptul în sine, plus corelarea serviciilor din Hexham cu cele ale spitalului din Wansbeck, au avut efecte ciudate, chiar dacă standardul obiectiv al îngrijirilor a crescut.

Pacienţii cu fracturi de col femural din zona spitalului Hexham sunt duşi iniţial la Hexham pentru diagnostic şi stabilizare - ceea ce poate implica un drum cu ambulanţa de până la 50 de mile (80 km). Apoi, ei sunt transferaţi la Wansbeck, încă un drum de 50 de mile, pentru operaţie - aflându-se acum la 100 de mile de casă. În acest al doilea drum, ei trec pe lângă un şi mai mare centru de excelenţă, Newcastle, situat la aproximativ 30 de mile de Hexham.

O verificare recentă a pacientelor arondate cabinetului meu medical, care au născut în ultimul an, a arătat că toate doreau ca Hexham să aibă servicii de obstetrică complete, şapte zile din şapte, 24 de ore din 24, în locul actualei unităţi excelente de obstetrică. Majoritatea femeilor care au născut în Newcastle au avut comentarii negative cu privire la aglomeraţia de acolo.

Ceea ce am vrut să arăt prin cele două exemple este faptul că serviciile locale şi preferinţele pacienţilor pot fi puse în acord, ca şi acoperirea geografică adecvată, dacă se manifestă mai multă grijă decât permit de obicei regulile pieţei şi ale politicii. Dacă Hexham este destinat a fi un centru de excelenţă regional (?) pentru chirurgia laparoscopică, nu văd nici un argument împotriva ideii de a fi şi un centru de excelenţă pentru alte servicii necesare - preluând în chip mult mai echitabil încărcătura unităţilor din Newcastle, Carlisle şi Wansbeck.

Dacă ne gândim la viitor, putem remarca faptul că transportul va deveni îngrozitor de scump pentru noile unităţi. Controlul infecţiilor este mai uşor de realizat în unităţi mai mici, iar dacă una dintre ele este închisă, alta (celelalte) poate (pot) funcţiona în continuare. Populaţia locală vrea servicii locale. Ar trebui să o condamnăm pentru că are reţineri, dar are şi curajul de-a avea preferinţe şi de-a le exprima? Poate că variaţiile presupuse în standarde sunt un preţ pe care populaţia este de acord să-l plătească.

Conflict de interese: Nici unul declarat.

Reconfiguring acute hospitals in England
Try reconfiguring services to improve standards and meet patient preferences

BMJ 2006;333:1271

1Haydon and Allen Valleys Medical Practice, Hexham, Northumberland NE47 6LA
Steven Ford
general practitioner mailto:doctor.ford@virgin.net

Bibliografie

1 Ham C. Reconfiguring acute hospitals in England. BMJ 2006;333:1135-6. (2 December).

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: