Noi recomandări privind instituirea unei legislaţii mai stricte, în vederea reducerii frecvenţei accidentelor rutiere

În cadrul unui raport publicat recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se face un apel tranşant la necesitatea îmbunătăţirii şi a înăsprirea legislaţiei în vigoare, în vederea reducerii numărului de decese şi accidente rutiere în rândul tinerilor din Europa.

Astfel, aproape 32 000 de persoane cu vârsta sub 25 de ani mor ca urmare a accidentelor rutiere, care constituie a treia cauză principală de deces la nivelul categoriei de vârstă menţionate. Victimele se înregistrează atât în rândul pietonilor - circa jumătate dintre copiii sub 15 ani - cât şi în cel al tinerilor conducători auto sau de motociclete cu vârste între 15 şi 24 de ani. Accidentele rutiere sunt şi o cauză importantă a spitalizărilor pentru grupa de vârstă în speţă.

  

Conform aceluiaşi document, copiilor şi tinerilor trebuie să li se acorde o atenţie specială, pe considerentul că ei nu au, de regulă, experienţa şi abilităţile de care ar avea nevoie ca să se descurce corespunzător într-un mediu rutier proiectat pentru adulţi. Factorii de risc majori pentru ei sunt: viteza; alcoolul; atitudinea imprudentă; neutilizarea căştii de protecţie şi a centurii de siguranţă; nerespectarea restricţiilor impuse copiilor; proiectarea necorespunzătoare a drumurilor şi a vehiculelor, care nu au prevăzute suficiente elemente de siguranţă.

Rusia, Lituania, Letonia, Portugalia şi Grecia deţin recordurile de mortalitate provocată de accidentele rutiere în rândul persoanelor din categoria de vârstă 0-24 de ani.

Un rezumat al strategiei prezentate, Youth and Road Safety in Europe, este disponibil pe www.who.org.

Report recommends tighter legislation to reduce traffic injuries

BMJ 2006;334:867

Susan Mayor LONDRA

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: