Aspirina în doze mici şi funcţia cognitivă la cohorta din studiul privind sănătatea femeilor

Rezumat

Obiective: Să stabilească dacă aspirina în doză mică protejează femeile cu vârste de peste 65 de ani faţă de declinul cognitiv.

Protocol de studiu: Cercetare de cohortă, pe ambele grupuri din experimentul privind sănătatea femeilor, studiu randomizat, dublu-orb, controlat placebo, care a investigat corelaţia dintre administrarea unor doze mici de aspirină şi prevenţia primară a bolilor cardiovasculare şi a cancerului, în perioada 1992-5.

Localizare: Studiul privind sănătatea femeilor, 1998-2004.

Participante: 6 377 de femei cu vârste de peste 65 de ani.

Intervenţii: Doză mică de aspirină (100 mg în zile alternative) sau placebo, pentru o medie de 9,6 ani.

Principalele variabile determinate: Funcţia cognitivă a participantelor a fost evaluată, telefonic, din doi în doi ani. Au fost utilizate, în acest scop, cinci teste privind aspectele cognitive generale, memoria verbală şi ordonarea cuvintelor pe categorii corelate. Primul rezultat pre-specificat a fost un scor global, respectiv, media performanţelor la toate testele. Principalul rezultat secundar a fost un scor al memoriei verbale, respectiv, media performanţei la patru determinări ale testului respectiv.

Rezultate: La evaluarea iniţială (media, 5,6 ani de la randomizare), performanţa cognitivă în grupul cu aspirină a fost similară celei din grupul cu placebo (diferenţa medie a scorului global -0,01, interval de încredere 95%, de la -0,04 la 0,02). Declinul mediu al scorului global de la prima până la ultima evaluare cognitivă a fost similar în grupul cu aspirină, faţă de lotul cu placebo (diferenţa medie 0,01, de la -0,02 la 0,04). Riscul de declin substanţial (cele mai severe 10 percentile ale declinului) a fost şi el comparabil între grupuri (risc relativ 0,92, de la 0,77 la 1,10). Observaţiile au fost similare pentru memoria verbală; cu toate acestea, în cazul aspirinei a fost constatat un risc cu 20% mai mic pentru declin la categoria ordonarea cuvintelor pe categorii corelate (risc relativ 0,80, de la 0,67 la 0,97).

Concluzii: Utilizarea pe termen lung a dozelor mici de aspirină nu aduce beneficii generale pentru funcţia cognitivă, la femeile sănătoase cu vârste de peste 65 de ani.

EDITORIAL de Whalley şi Mowat

Low dose aspirin and cognitive function in the womenţs health study cognitive cohort

BMJ 2007;334:987

1Channing Laboratory, Brigham and Womenţs Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA 02115, USA
2Department of Medicine, Division of Preventive Medicine, Brigham and Womenţs Hospital

Correspondence to: J H Kang mailto:nhjhk@channing.harvard.edu

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Rodica Chirculescu
Autor: