Amigdalectomia versus monitorizarea periodică în amigdalitele streptococice recurente, la adulţi: trial controlat randomizat

Rezumat

Obiective: Stabilirea eficacităţii pe termen scurt şi a siguranţei amigdalectomiei în amigdalitele streptococice recurente, la adulţi.

Structura studiului: Trial controlat randomizat.

Localizare: Centru academic specializat din Finlanda.

Participanţi: 70 de adulţi cu episoade recurente de amigdalite cu streptococ de grup A.

Intervenţia: Amigdalectomie imediată (n=36) sau menţinerea pe lista de aşteptare într-un lot de control (n=34).

Principalele efecte urmărite: Modificarea procentuală a riscului de apariţie a unui episod de amigdalită streptococică la 90 de zile. Ratele tuturor episoadelor de amigdalită, precum şi ale zilelor simptomatice şi cu reacţii adverse.

Rezultate: Durata medie de monitorizare (SD) a fost de 164 (63) zile, în lotul de control şi de 170 (12) zile, în grupul în care s-a efectuat amigdalectomie. După 90 de zile, amigdalita streptococică a reapărut, în lotul de control, în 24% (8/34) dintre cazuri, iar în cel în care s-a efectuat amigdalectomia, la 3% (1/36) dintre subiecţi (diferenţă 21%; interval de încredere 95% între 6% şi 36%). Numărul necesar de pacienţi la care trebuie efectuată amigdalectomia pentru a preveni apariţia recurenţelor a fost de 5 (între 3 şi 16). Pe întreaga durată de monitorizare, incidenţa unor noi episoade de amigdalită şi numărul de zile în care au existat dureri în gât şi febră au fost semnificativ mai scăzute decât în lotul de control. Cea mai frecventă morbiditate asociată amigdalectomiei a fost apariţia postoperatorie a durerilor în gât (durata medie 13 zile, SD 4).

Concluzii: Apariţia unor noi infecţii streptococice sau a altor infecţii la nivelul gâtului a fost mai puţin probabilă în cazul adulţilor cu amigdalite streptococice recurente, documentate, la care s-a efectuat amigdalectomie.

Nr. de înregistrare al trialului: Clinical Trials NCT00136877.

EDITORIAL de Little

Tonsillectomy versus watchful waiting in recurrent streptococcal pharyngitis in adults: randomised controlled trial

BMJ 2007;334:939

1Department of Otolaryngology, University of Oulu, PO Box 5000, FIN-90014, Finland
2Department of Medical Microbiology, Kajaanintie 50, FIN-90029 Oulu University Hospital, Finland

Correspondence to: O-P Alho mailto:opalho@cc.oulu.fi

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: