Un număr mai mic de paturi de spital nu înseamnă o îngrijire mai slabă a sănătăţii

Conform unui raport elaborat de NHS (National Health Service - Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie), la sfârşitul lunii mai a.c., recunoaşterea existenţei unei tendinţe de descreştere a numărului de paturi din spitalele reţelei NHS nu se traduce prin acordarea unui cuantum mai mic de îngrijiri medicale.

Raportul confederaţiei - ce reprezintă trusturile NHS în Anglia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord - este primul dintr-o serie care-şi propune să destrame câteva dintre miturile populare cu privire la cele mai disputate aspecte în cadrul NHS.

"Trebuie să renunţăm la această convingere bătută-n cuie", afirma Gill Morgan, directorul executiv al confederaţiei. "Lumea se transformă, necesităţile pacienţilor se schimbă, iar NHS se adaptează pentru a răspunde unor atari necesităţi. Mai mulţi bolnavi sunt trataţi, în cadrul NHS, mai rapid şi mai eficient decât până acum. Numărul actual de paturi a scăzut constant, dar cuantumul serviciilor medicale pe care NHS este capabil să le ofere a crescut semnificativ".

  

Pe măsură ce au fost puse în aplicare noile tehnologii şi modalităţi terapeutice, numărul de paturi s-a redus simţitor - cu 40% - începând din anul 1959.

"Trebuie să începem să judecăm NHS în funcţie de efectivul celor pe care-i îngrijim şi pe care îi menţinem sănătoşi, nu după numărul de paturi care constituie, în fond, doar un mobilier de spital", spunea dr. Morgan. "Realizările tehnologice şi modificarea modalităţilor terapeutice semnifică faptul că, pur şi simplu, avem nevoie de mai puţine paturi".

Începând din anul 1984, când spitalele din Anglia aveau 211 617 paturi, numărul lor s-a redus cu 31%, ajungând la 145 218.

În anii 2004/5 erau alocate 109 505 paturi pentru pacienţii cu afecţiuni acute (în scădere, de la 138 848, în 1984), 26 619 pentru cei internaţi la geriatrie (de la 55 571) şi 9 095 pentru secţiile de maternitate (de la 17 189).

Raportul exemplifică noi strategii de îngrijire a sănătăţii, care justifică de ce nu mai sunt necesare atât de multe paturi de spital:

  • Progresele terapeutice, precum cele înregistrate în domeniul chimioterapiei, care au permis tratarea pacienţilor la domiciliu

  • Internarea bolnavilor chiar în ziua efectuării intervenţiei chirurgicale şi asigurarea unor condiţii de externare care să nu implice aşteptarea, timp de mai multe zile, a vizitei săptămânale a şefului de secţie

  • Efectuarea în ambulatoriu a unor proceduri de tipul vasectomiei ori al endoscopiei

  • Progresele tehnologice, precum angioplastia, pentru afecţiuni cardiace, şi procedurile chirurgicale neinvazive

Why we need fewer hospital beds este disponibil la http://www.nhsconfed.org/

Having fewer hospital beds does not mean less health care

BMJ 2006;332:1229

Lynn Eaton Londra

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Gianina Rusu, studentă
Autor: