Sunt eficiente antibioticele pentru rinita acută purulentă? Sinteza sistematică şi metaanaliza studiilor clinice cu caracter statistic, controlate placebo

Rezumat

Obiective: Să realizeze o sinteză sistematică a datelor despre eficienţa antibioticelor în rinita acută purulentă (multe ghiduri nu recomandă utilizarea lor, în baza rezultatelor unui studiu care nu a evidenţiat nici o eficienţă).

Sursele de date: Medline, Embase, Registrul Cochrane pentru studiile clinice controlate şi bibliografia articolelor trecute în revistă.

Metode de analiză: Metaanaliza datelor din studiile clinice cu caracter statistic, dublu orb, controlate placebo, care compară antibioticele cu placebo, în tratamentul rinitei acute purulente (cu o durată sub 10 zile). versus placebo.

Rezultate: Au fost identificate şapte studii; patru susţineau beneficiile oferite de antibioterapie, iar celelalte trei le evidenţiau efectele negative. Valoarea cumulată a riscului relativ al beneficiului pentru rinita purulentă, persistentă după cinci-opt zile de antibioterapie, a fost de 1,18 (interval de încredere 95% 1,05-1,33). Numărul de pacienţi necesar a fi trataţi pentru a obţine efectul terapeutic scontat s-a situat între 7 şi 15, atunci când valoarea cumulată a riscului relativ a fost aplicată pentru ratele evenimentelor martor. Riscul relativ pentru efectele adverse după administrarea de antibiotice a fost de 1,46 (1,10-1,94). Coeficienţii de estimare a reacţiilor adverse se situau între 12 şi 78. Nu au fost semnalate efecte negative serioase în grupurile controlate placebo.

Concluzii: Este probabil ca antibioticele să fie eficiente în rinita acută purulentă. Ele pot avea efecte negative, de obicei, la nivel gastrointestinal. Cei mai mulţi pacienţi se vor însănătoşi fără antibiotice, susţinând ideea actuală "fără antibiotice ca primă linie de tratament".

Are antibiotics effective for acute purulent rhinitis? Systematic review and meta-analysis of placebo controlled randomised trials

BMJ 2006;333:279-81

Department of General Practice and Primary Health Care, University of Auckland, Private Bag 92019, Auckland, New Zealand
B Arroll
professor
T Kenealy senior lecturer

Correspondence to: B Arroll mailto:b.arroll@auckland.ac.nz

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Raluca Darabă
Autor: