Stresul cronic la locul de muncă şi sindromul metabolic: studiu prospectiv

Rezumat

Obiective: Analizarea corelaţiei dintre stresul la locul de muncă şi sindromul metabolic.

Structura studiului: Prospectiv, tip cohortă, ce a urmărit legătura dintre stresul la locul de muncă şi sindromul metabolic.

Participanţi: 10 308 bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani, angajaţi la debutul studiului în 20 de departamente de servicii civile din Londra (faza II a studiului Whitehall II); perioada de urmărire a fost, în medie, de 14 ani.

Principalii parametri determinaţi: Stresul la locul de muncă, evaluat cu ajutorul modelului "iso-strain", a fost determinat în patru situaţii (1985-99). Parametrii biologici ai sindromului metabolic au fost evaluaţi pe baza definiţiei National Cholesterol Education Program, în 1999.

Rezultate: A fost identificată o relaţie doză-răspuns între expunerea la stresul profesional, pe parcursul a 14 ani, şi riscul dezvoltării sindromului metabolic, independent de alţi factori de risc semnificativi. Angajaţii supuşi unui stres cronic la locul de muncă (cel puţin trei tipuri de expuneri) au prezentat o probabilitate dublă de a dezvolta sindrom metabolic faţă de cei cu o muncă fără stres (riscul relativ ajustat în funcţie de vârstă şi gradul de angajare a fost de 2,25, interval de încredere 95% între 1,31 şi 3,85).

Concluzii: Stresul la locul de muncă este un factor de risc important pentru sindromul metabolic. Studiul aduce dovezi în sprijinul posibilei corelaţii biologice dintre factorii de stres psihosociali, din viaţa cotidiană, şi afecţiunile cardiace.

Chronic stress at work and the metabolic syndrome: prospective study

BMJ 2006;332:521-4

Department of Epidemiology and Public Health, University College London, London WC1E 6BT
Tarani Chandola
senior lecturer
Eric Brunner reader
Michael Marmot head of group and department

Correspondence to: T Chandola mailto:t.chandola@ucl.ac.uk

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: