Proteinuria, alterarea funcţiei renale şi alte efecte adverse, la persoanele cu afecţiuni coronariene: analiza unui recent studiu clinic cu control statistic

Rezumat

Obiective: Stabilirea măsurii în care, pe de-o parte, valorile proteinuriei sunt utile pentru redefinirea riscului estimat doar pe baza funcţiei renale şi, pe de altă parte, rezultatele probelor renale pot furniza informaţii suplimentare.

Structura studiului: Analizarea rezultatelor unui studiu clinic cu control statistic. Alterarea funcţiei renale a fost definită ca scăderea ratei de filtrare glomerulară (< 60 ml/min/1,73 m2) şi apariţia proteinuriei (>=1+ proteine) la examenul sumarului de urină.

Mod de desfăşurare: Decelarea nivelului de colesterol şi a evenimentelor recurente: un studiu clinic cu control statistic referitor la administrarea zilnică a 40 mg de pravastatin versus placebo.

Participanţi: 4 098 de bărbaţi şi de femei cu infarct miocardic în antecedente.

Principalii parametri urmăriţi: Mortalitatea globală (indiferent de cauză) şi evenimentele cardiovasculare.

Rezultate: 371 de participanţi au decedat pe parcursul celor aproximativ 60 de luni de urmărire. Riscul de a muri din diverse cauze a fost mai mare la pacienţii care aveau atât proteinurie cât şi tulburări ale funcţiei renale, comparativ cu cei fără manifestările menţionate (raportul riscurilor 2,39, interval de încredere 95% între 1,72 şi 3,30), dar a avut valori intermediare (1,69, între 1,32 şi 2,16; respectiv 1,41, între 1,12 şi 1,79) în cazul celor care prezentau numai proteinurie sau doar alterarea funcţiei renale. S-au obţinut rezultate similare pentru evenimentele cardiovasculare, care au inclus noile cazuri de insuficienţă cardiacă, accidentele vasculare cerebrale şi decesul coronarian sau infarctul miocardic non-fatal. S-a observat o creştere progresivă a riscului mortalităţii, indiferent de cauză, odată cu accentuarea gradului de severitate a alterării funcţiei renale şi cu apariţia proteinuriei la examenul sumarului de urină.

Concluzii: Prezenţa sau absenţa proteinuriei la examenul sumarului de urină poate constitui un indiciu util pentru estimarea mai exactă a riscului doar pe baza funcţiei renale.

Proteinuria, impaired kidney function, and adverse outcomes in people with coronary disease: analysis of a previously conducted randomised trial

BMJ 2006;332:1426-9

Department of Medicine, University of Alberta, Edmonton, AB, Canada T6G2C3
Marcello Tonelli
assistant professor

Yale University School of Medicine, New Haven, CT, USA
Powell Jose
medical student

Department of Epidemiology, Harvard School of Public Health, Boston, MA, USA
Gary Curhan
associate professor

Department of Nutrition, Harvard School of Public Health
Frank Sacks
professor

Cardiovascular Division, Brigham and Women's Hospital, Boston
Eugene Braunwald
professor
Marc Pfeffer professor

Correspondence to: M Tonelli mailto:mtonelli@ualberta.ca

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: