Doctorii afirmă că pacienţilor olandezi fără asigurări medicale li se refuză acordarea de îngrijiri în spital

Guvernul olandez analizează declaraţiile doctorilor referitoare la faptul că, potrivit noului sistem de asigurări medicale, aprobat în ianuarie a.c., spitalele refuză acordarea de îngrijiri medicale unui număr tot mai mare de pacienţi neasiguraţi - precum persoanele fără adăpost şi imigranţii ilegali.

Doi doctori din Rotterdam, care tratează pacienţi fără locuinţă, consumatori de droguri, şi imigranţi ilegali din zona defavorizată a oraşului, şi-au exprimat temerile în revista Medisch Contact (2006;61:843), editată de Dutch Medical Association (Asociaţia Medicală Olandeză). Ei afirmau că tratează, săptămânal, peste 20 de pacienţi neasiguraţi, cărora le-au fost refuzate îngrijirile medicale spitaliceşti.

Dutch Medical Association solicită adoptarea rapidă a unor măsuri, iar în cursul lunii mai a.c. a scris, în replică la avertizările formulate de medicii generalişti cu privire la "pericolele ce ameninţă sănătatea publică", că accesul la îngrijiri medicale al persoanelor neasigurate nu este garantat într-o măsură acceptabilă.

Spitalele olandeze acceptă faptul că doctorii ar trebui să selecteze cazurile "urgente", dar consideră că problema asigurărilor medicale pentru situaţiile mai puţin grave poate fi soluţionată. Un purtător de cuvânt a declarat: "Noi apreciem că responsabilitatea şi costurile trebuie să fie lăsate pe seama spitalelor şi că se impune găsirea unei soluţii politice."

Ministrul sănătăţii, Hans Hoogervorst, nu cedează, însă, presiunilor de-a aloca "rapid" fonduri care să acopere cheltuielile de spitalizare ale unui număr de pacienţi neasiguraţi estimat a fi de circa 250 000.

Uninsured Dutch patients are being denied hospital care, say doctors

BMJ 2006;332:1293

Tony Sheldon Utrecht

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: