România are, şi în prezent, la 16 ani după căderea lui Ceauşescu, o rată mare a avorturilor

Numărul de avorturi din România a scăzut, dar continuă să se situeze la cotele cele mai ridicate din Europa, ca urmare a faptului că femeile mai mature, în special, nu au luat în considerare ideea utilizării de contraceptive, ele fiind, până în anul 1989, ilegale, pe plan naţional.

Reprezentanţii organizaţiei autohtone neguvernamentale First Step (Primul Pas), care oferă consiliere şi sfaturi femeilor gravide, afirmă că, în 2002, rata întreruperilor de sarcină era de 79 la 1 000 de femei, ceea ce însemna o cotă globală de circa o jumătate de million de avorturi.

Conform declaraţiilor aceleiaşi asociaţii, rata avorturilor era, tot în cursul anului menţionat, de 15,6:1 000 de femei, în Regatul Unit, şi de 7,6:1 000 de femei, în Germania.

În cadrul propriului său raport, organizaţia afirma: "Româncele din clasa de mijloc vor face trei sau patru avorturi în cursul vieţii, faţă de nici unul sau nu mai mult de unul singur, la femeile din Europa Occidentală. România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa, precum şi cota cea mai ridicată de decese, în rândul femeilor, datorită unei asemenea intervenţii. Ca urmare a multiplelor întreruperi de sarcină, aproximativ 20% dintre românce se confruntă cu probleme legate de sterilitate."

Dictatorul român Nicolae Ceauşescu interzisese, în anul 1966, avorturile, folosirea contraceptivelor şi promovarea noţiunilor de educaţie sexuală. După încetarea interdicţiei, în 1989, populaţia ignora complet metodele de contacepţie.

Romania still faces high abortion rate 16 years after fall of Ceausescu

BMJ 2005;331:1043

Michael Leidig Bucharest

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: