O femeie militează pentru dreptul părinţilor de-a cunoaşte sfaturile privitoare la avorturi, acordate tinerilor sub 16 ani

Mama a două adolescente s-a adresat, în noiembrie 2005, Înaltei Curţi de Justiţie din Londra, pentru a contesta prevederea guvernamentală care le permitea medicilor să ofere, fără ştirea părinţilor, sfaturi privitoare la avorturi şi la contracepţie, tinerilor englezi ce aveau vârsta sub 16 ani.

Nu s-a încheiat nici în prezent procesul intentat în cazul înaintat de Sue Axon - o femeie divorţată, în vârstă de 51 de ani, mamă a cinci copii, din Manchester - împotriva ghidurilor elaborate, în 2004, de Departamentul de Sănătate, ghiduri care, conform afirmaţiilor ei, "subminează rolul părinţilor."

Cazul aminteşte de controversatul precedent, petrecut cu două decenii în urmă, când Victoria Gillick a reclamat în justiţie, fără succes, faptul că părinţii ar trebui să-şi dea consimţământul atunci când fetele minore sunt în situaţia de a le fi prescrise contraceptive. Cazul a ajuns până la instanţa supremă a Marii Britanii, Camera Lorzilor.

  
Sue Axon pretinde că părinţii au dreptul să fie anunţaţi în cazurile în care doctorii le oferă tinerilor sfaturi despre avorturi sau despre contracepţie

Argumentul doamnei Axon este "mult mai modest," afirma avocatul său, Philip Havers QC. "Ea spune doar că, din punct de vedere legal, are dreptul de-a fi înştiinţată. Pe scurt, cazul se referă la «dreptul de a şti»."

Domnul Havers a comunicat curţii că doamna Axon suferise, cu 20 de ani în urmă, un avort care-i provocase, "timp de mai mulţi ani, sentimente de vinovăţie, ruşine şi stări depresive." Ea spera ca "nici una dintre fiicele sale să nu fie nevoită să trăiască o asemenea experienţă fără ca mama lor să aibă posibilitatea de-a le oferi îndrumare şi sprijin."

În timpul audierilor a reieşit faptul că fiica doamnei Axon, Joy, în vârstă de 16 ani, era însărcinată şi dorea să nască la termen, deşi rămăsese gravidă după ce mama ei iniţiase, cu câţiva ani în urmă, cazul în speţă.

Ghidurile actuale conferă adolescenţilor cu vârsta sub 16 ani dreptul ca, atâta vreme cât sunt consideraţi "competenţi", să ia decizii privitoare la propria lor sănătate, să beneficieze de consiliere şi tratament, fără obligativitatea informării părinţilor.

Doamna Axon afirmă că ghidurile nu concordă cu prevederile Camerei Lorzilor cu privire la cazul Gillick, din anul 1986. Lorzii au considerat că ar fi "foarte neobişnuit" ca un doctor să ofere unui copil sfaturi legate de contracepţie fără ştirea sau consimţământul părinţilor; domnul Havers afirma însă, că, în conformitate cu ghidurile actuale, implicarea părinţilor reprezintă mai degrabă o excepţie, nu o regulă.

Philip Sales, reprezentant al guvernului, i-a spus domnului Justice Silber că dreptul unui părinte de a fi pus la curent ar urma să descurajeze tendinţa tinerilor de-a solicita consiliere şi tratament.

Recomandările anilor '80 - potrivit cărora ar trebui să fie "foarte neobişnuite" şi "excepţionale" situaţiile în care să se ofere, fără ştirea părinţilor, consiliere sau tratamente contraceptive unei persoane cu vârsta sub 16 ani - nu erau nici adecvate circumstanţelor moderne, nici eficiente în ceea ce priveşte realizarea obiectivelor guvernului referitoare la reducea frecvenţei sarcinilor în rândul adolescentelor şi la ameliorarea sănătăţii sexuale, a adăugat domnul Sales.

Family Planning Association (Asociaţia de Planificare Familială), care a intervenit în audieri, a arătat, în faţa instanţei, că tradiţionala convingere conform căreia "părinţii ştiu ce este mai bine pentru un copil" contravenea schimbărilor sociale din ultimii 20 de ani.

Woman fights for parents' right to know abortion advice to under 16s

BMJ 2005;331:1161

Clare Dyer legal correspondent BMJ

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: