Israelul permite selectarea sexului embrionilor pe baza unor motive nemedicale

Părinţii israelieni care au cel puţin patru copii de acelaşi sex şi doresc să aibă şi unul de sex opus pot apela, în prezent, pe propria cheltuială, la serviciile unui comitet al ministerului sănătăţii abilitat să aprobe diagnosticul genetic al preimplantării.

Conform declaraţiilor făcute de profesorul Avi Yisraeli, director general în ministerul sănătăţii, care a elaborat directiva cu privire la recomandările experţilor în bioetică, cei şapte noi membri urmează să aprobe, doar în situaţii speciale, selectarea sexului pentru motive sociale.

Cu excepţia unui singur caz oficial, aprobat de minister, toate procedurile efectuate în spitalele din Israel pentru diagnosticul genetic al preimplantării s-au bazat, până în prezent, pe datele ce atestau existenţa unui istoric familial cu risc crescut de producere a unor afecţiuni genetice. Ele includ boala Tay-Sachs şi disautonomia familială (ambele fiind specifice, mai ales, populaţiei evreieşti), ca şi talasemia, distrofia miotonică, neurofibromatoza, sindromul fragilităţii lui X, hemofilia şi sindromul Marfan.

În prezent, comitetul, care include experţi în drept, genetică medicală şi obstetrică, un asistent social şi un reprezentant al clerului, va decide dacă un cuplu sau o femeie necăsătorită poate alege, din motive sociale, sexul dorit, dintre embrionii obţinuţi ca urmare a fertilizării in vitro şi a diagnosticului genetic al preimplantării.

Politica israeliană asupra fertilizării artificiale, una dintre cele mai liberale pe plan mondial, se traduce prin existenţa unităţilor de fertilitate în fiecare spital general şi a fondurilor de sănătate ce acoperă costul procreerii a doi copii pentru orice femeie sterilă, sub vârsta de 45 de ani, care doreşte să devină mamă.

Israel allows sex selection of embryos for non-medical reasons

BMJ 2005;330:1228

Judy Siegel-Itzkovich Jerusalem

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Raluca Darabă
Autor: