CDC recomandă noul test serologic pentru tuberculoză

US Centers for Disease Control and Prevention (CDC - Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA) recomandă un nou test serologic pentru tuberculoză, considerat mult mai precis decât cel existent.

Testul QuantiFERON-TB Gold, produs de compania australiană Cellestis, este folosit de Departamentul de Sănătate Publică din San Francisco din februarie 2005. Oficialii locali au afirmat că "este unul dintre primele succese înregistrate (în tuberculoză) de la descoperirea antibioticelor" şi că reprezintă un progres considerabil faţă de prima generaţie de teste QuantiFERON-TB, utilizate anterior, din 2001.

Detaliile de folosire a testului, menţionate în ghidul naţional, au fost prezentate în Morbidity and Mortality Weekly Report, publicat de CDC (16 Dec 2005: pp 49-55).

Avantajele celor mai recente teste au, potrivit afirmaţiilor CDC, niveluri de sensibilitate şi de specificitate mai mari decât cele ale testului intradermic la tuberculină, vechi de 100 de ani, care poate determina obţinerea de rezultate fals pozitive, în cazul prezenţei bacteriilor non-tuberculoase şi la persoanele care au SIDA sau alte afecţiuni imunologice. Tot un aspect benefic îl reprezintă şi faptul că pacientul nu trebuie să vină la laborator, pentru efectuarea testului, decât o singură dată.

Conform afirmaţiilor lui Masae Kawamura, directorul biroului de control al tuberculozei din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din San Francisco, introducerea noului test a determinat o scădere semnificativă a numărului rezultatelor fals pozitive, iar creşterea preciziei de stabilire a diagnosticelor ar putea avea drept consecinţă reducerea costurilor de îngrijire a sănătăţii.

Vezi (www.cdc.gov), pentru detalii suplimentare

CDC recommends new tuberculosis blood test

BMJ 2006;332:9

Fred Charatan Florida

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Genoveva Matei
Autor: