Asocierea dintre morfină şi gabapentin este eficientă în cazul durerii neuropatice

Morphine plus gabapentin is effective for neuropathic pain

BMJ 2005;330:811

New England Journal of Medicine 2005;352:1324-34

 

Durerea neuropatică este o entitate ce afectează profund calitatea vieţii, interferând cu somnul, munca etc. Este o complicaţie frecventă a diabetului, a herpesului zoster şi a altor afecţiuni neurologice. Poate fi utlizată o gamă largă de medicamente (anticonvulsivante, antidepresive şi analgezice), fără ca vreunul dintre ele să aibă o eficienţă deosebită. Studiile au evidenţiat existenţa unor beneficii modeste ale mai multor agenţi terapeutici, însă pacienţii constată, adesea, că la dozele mari, necesare în practică, apar efecte adverse severe.

Combinaţia de gabapentin şi morfină, administrată oral, sub o formă cu eliberare prelungită, pare să fie mai eficientă decât în cazul în care cele două preparate sunt luate separat. Într-un studiu transversal au fost incluşi 57 de pacienţi cu neuropatie diabetică sau cu nevralgie postherpetică, ei primind, de-a lungul a cinci săptămâni, într-o ordine aleatorie, placebo, morfină, gabapentin sau o combinaţie de gabapentin şi morfină. Scorul durerii a fost minim în timpul tratamentului cu gabapentin- -morfină. Respectiva terapie a fost asociată şi cu cea mai scăzută influenţă a durerii asupra stării psihice, precum şi cu cele mai mari scoruri pentru activitate şi integrare socială, dar la doza maximă tolerată, a provocat, cu o frecvenţă crescută, constipaţie (comparativ cu gabapentinul singur) şi senzaţie de gură uscată (faţă de morfina în monoterapie).

Pentru a evita problemele de etică, studiul a folosit un placebo activ. Combinaţia gabapentin- -morfină a fost identificată corect de numai un sfert dintre participanţi, ceea ce nu depăşeşte cota estimată a fi atinsă prin probabilitate.

Nu este clar dacă gabapentinul şi morfina acţionează sinergic sau aditiv, pentru a produce efectul analgezic. După părerea autorilor, însă, o combinaţie cu acţiune mai slabă decât cea obţinută prin însumarea efectelor terapeutice ar putea avea o utilitate clinică doar în situaţiile în care reacţiile ei adverse ar avea un efect cumulat şi mai atenuat.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Andrei Cernomaz
Autor: