Agenţie din Marea Britanie pentru combaterea greşelilor de conduită în cercetarea biomedicală

S-a anunţat, recent, că o agenţie pentru combaterea greşelilor de conduită în cercetarea biomedicală este programată să-şi înceapă activitatea în octombrie a.c., iniţial pentru trei ani.

Planurile legate de înfiinţarea noului organism, care se va numi UK Panel for Health and Biomedical Research Integrity, au fost dezvăluite la întâlnirea anuală a Commitee on Publication Ethics (Comitetul de Etică al Publicării), de către John Pritchard, consilier pentru planificare şi orientare la Universitatea Sheffield Hallam.

Universities UK, o organizaţie ce promovează activitatea universitară din Marea Britanie, şi-a asumat întreaga răspundere pentru realizarea respectivelor planuri, cu ajutorul lui Michael Farthing, fost preşedinte al Commitee on Publication Ethics.

Comitetul şi-a propus, încă din 1998, să înfiinţeze o agenţie (BMJ 1998;316:1695). Mai multe ţări europene şi SUA au organisme similare.

Domnul Pritchard a afirmat că, potrivit unui studiu realizat de Universities UK, pe un eşantion de universităţi, patru din 10 au avut de-a face, în ultimii cinci ani, cu o declaraţie despre greşelile de conduită din cercetare. Aproape jumătate din cazuri se refereau la cercetarea în domeniul sănătăţii şi la cea biomedicală.

 

Dr Peter Wilmshurst a spus că mulţi dintre cei consultaţi de comitet au "un interes să menţină ascunse fraudele din cercetare".

Promovarea modelelor de bună practică şi prevenirea erorilor de conduită sunt trăsături esenţiale ale agenţiei, a spus domnul Pritchard. Prioritară este trasarea unor directive la nivel naţional, care să includă cele mai bune elemente ale politicilor existente.

El a subliniat că responsabilitatea principală pentru investigarea declaraţiilor despre greşelile de conduită trebuie să le revină, în continuare, angajatorilor din cadrul universităţilor şi al NHS (National Health System - Sistemul Naţional de Sănătate), dar că ei ar putea apela, pentru consiliere, la experţii pe care agenţia urmează să-i numească în scurt timp.

Departamentul de Sănătate şi Higher Education Funding Council (Consiliul pentru Finanţarea Învăţământului Superior) din Anglia sunt sursele cele mai probabile de finanţare iniţială, a afirmat domnul Pritchard. În aceeaşi direcţie şi-a exprimat interesul şi Asociaţia Industriei Farmaceutice Britanice.

Peter Wilmshurst, cardiolog consultant la Royal Shrewsbury Hospital, a semnalat, de-a lungul timpului, multe cazuri de conduită greşită, iar în prezent şi-a exprimat îngrijorarea fată de numărul mare al consultanţilor la care a apelat agenţia până acum.

"Consultanţii dumneavoastră au o miză pentru a menţine ascunse fraudele din cercetare", a afirmat medicul. El a solicitat includerea unor reprezentanţi publici şi ai altor sfere de interese din sănătate.

Conflict de interese: Caroline White editează raportul anual al Committee on Publication Ethics.

UK agency to combat research misconduct

BMJ 2005;330:616

Caroline White Londra

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Oana Daraba
Autor: