Studiile de specialitate afirma ca mamografia nu este superioara examinarii clinice

Conform unor cercetari recente (Journal of the National Cancer Institute 2000;92:1490-9), examinarea clinica minutioasa a sânilor este la fel de eficienta ca si screeningul mamografic in ceea ce priveste reducerea mortalitatii datorate cancerului de sân, in rândul femeilor in etate de peste 50 de ani.

In cadrul celui de-al doilea studiu national canadian asupra screeningului mamar s-a observat ca neoplasmele de sân sunt identificate mamografic mai devreme decât prin examinare clinica, dar, surprinzator, depistarea precoce nu s-a tradus intr-un avantaj in ceea ce priveste supravietuirea.

Studiul canadian, coordonat de Dr Anthony Miller si colab, in cadrul Universitatii din Toronto, a urmarit 39 405 femei din categoria de vârsta 50-59 de ani. Au fost eligibile numai cele care nu erau gravide, nu aveau istoric de cancer mamar si nu-si facusera nici un examen mamografic in decursul celor 12 luni anterioare experimentului.

Femeile au fost recrutate din sase provincii si 15 centre medicale, intre 1980 si 1985, fiind repartizate aleator in doua grupuri: la 19 711 femei s-a efectuat atât mamografie, cât si examen clinic, de catre asistente sau medici, iar 19 694 de femei au fost supuse exclusiv examenului clinic.

Toate femeile au fost instruite cum sa-si examineze sânii, iar starea lor de sanatate a fost urmarita, pâna in 31 decembrie 1993, cu ajutorul registrului national canadian de cancer si a bazei nationale de date despre mortalitate. In plus, femeile ce sufereau de cancer de sân au fost urmarite activ pâna in 30 iunie 1996. Perioada medie de urmarire a fost de 13 ani, limitele intervalului variind intre 11 si 16 ani.

Cercetatorii au observat ca mamografia a depistat cu mare precizie cancerele mai devreme decât s-a reusit exclusiv prin examinare clinica si a avut o sensibilitate mai mare in ceea ce priveste identificarea tumorilor mai mici si a carcinoamelor in situ; s-a constatat, totusi, ca unele dintre avantajele mentionate s-au pierdut odata cu prelungirea duratei screeningului.

Mai mult decât atât, depistarea precoce nu corespunde unei reduceri a mortalitatii. La screeningul initial, mamografia plus examenul clinic au depistat un numar aproape dublu de cancere, comparativ cu examinarea clinica singura (267 v 148) - 7,2 cancere de sân per 1 000 de paciente, comparativ cu 3,45 cancere mamare per 1 000 de paciente, identificate exclusiv prin examen clinic.

In ansamblu, mamografia plus examenul clinic au dus la un avantaj temporal de 2,1 ani fata de examenul fizic singur. Avantajul s-a pierdut, insa, pe durata perioadei de urmarire, când au fost observate 622 de cancere mamare invazive in grupul cu mamografie si 610 in cel cu examen fizic.

La finalul studiului, decedasera, ca urmare a cancerului de sân, 107 femei din grupul supus examenelor mamografic si clinic, comparativ cu 105 paciente care au efectuat numai examenul fizic, ceea ce reflecta un raport al ratei mortalitatii de 1,02 (interval de incredere 95%, 0,78-1,33).

Materialul complet, inclusiv comentariile critice la adresa studiului se gasesc in rubrica Stiri Suplimentare, de pe Internet (bmj.com)

Mammography is no better than physical examination, study shows
BMJ 2000;321:785

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Rodica Chirculescu
Autor: