Spironolactona reduce cu o treime numarul deceselor cauzate de insuficienta cardiaca

Numarul deceselor si spitalizarilor provocate de insuficienta cardiaca cronica pot scadea cu aproximativ o treime daca pacientilor li se administreaza cunoscutul diuretic numit spironolactona (care a implinit 30 de ani de existenta!), arata un studiu recent; pina acum nu se cunostea eficienta acestui medicament in tratamentul afectiunilor cardiace.

Respectivul studiu a inclus un lot de 1 663 de barbati si femei din 15 tari, care aveau cu totii diagnosticul de insuficienta cardiaca severa, stadiile III si IV. Aproximativ jumatate din ei au primit tratament medicamentos conventional, incluzind inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, diuretice de ansa si, la nevoie, digitalice, pentru a stabiliza ritmul cardiac. Restul pacientilor au primit acelasi tratament, plus 25 mg zilnic de spironolactona.

Dupa o perioada medie de supraveghere de doi ani, au fost semnalate 386 de decese in rindul celor 841 de pacienti care au urmat tratamentul conventional, fata de 284 decese dintre cei 822 de bolnavi care au primit spironolactona, ceea ce inseamna o reducere cu 30% a riscului de deces.

In grupul care a primit spironolactona s-au inregistrat cu 35% mai putine internari pentru inrautatirea simptomelor insuficientei cardiace; in acest grup, 41% dintre subiecti au sustinut ca observa o ameliorare a simptomelor bolii, fata de 33%, in grupul de control (www.nejm.org/content/pitt/Lasp).

Studiul, condus de cercetatori de la University of Michigan, Ohio, a fost oprit cu 18 luni mai devreme decit fusese prevazut initial, din cauza rezultatelor sale dramatice. Raportul final, programat a fi publicat in New England Journal of Medicine in luna septembrie, a aparut, din aceste motive, mai repede.

Spironolactona a fost produsa pentru a bloca activitatea hormonala a aldosteronului, care produce retentie salina si contribuie astfel la cresterea tensiunii arteriale. Medicamentul este folosit astazi la tratarea supraproductiei de aldosteron si a unor tipuri de hipertensiune si edeme refractare la alte diuretice.

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, care blocheaza si ei producerea de aldosteron, sunt considerati mai eficienti, facindu-i pe multi doctori sa afirme ca spironolactona nu mai este necesara. Studiile recente au aratat ca, totusi, inhibitorii enzimei de conversie nu reusesc sa anihileze o serie de efecte adverse produse de aldosteron.

Aldosteronul provoaca rigiditatea cardiaca si a tesuturilor vasculare si stimuleaza producerea de hormoni ca norepinefrina, care suprasolicita inima si creste riscul de insuficienta cardiaca. Spre deosebire de inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, spironolactona poate bloca aceste actiuni hormonale.

A mai existat temerea ca folosirea concomitenta a doua substante care economisesc potasiul ar putea duce la cresterea potasemiei la niveluri periculoase. Acest lucru poate fi evitat printr-o monitorizare atenta a nivelului potasiului, a afirmat dr Bertram Pitt, conducatorul studiului.

"Oricum, rezultatele obtinute sunt destul de spectaculoase", a adaugat dr Pitt. 

Drug cuts deaths from heart failure by a third
BMJ319;1999:276

Scott Gottlieb, New York

Rate this article: 
Average: 5 (2 votes)
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Vlad SAUCIUC
Autor: