S-au adincit discrepantele inregistrate la nivelul sanatatii mondiale

Cercetatorii Bancii Mondiale au avertizat ca strategiile de sanatate ce vizeaza cu precadere combaterea bolilor neinfectioase ce-i afecteaza pe varstnci, si nu eradicarea maladiilor infectioase, raspindite mai cu seama in rindul tinerilor, risca sa adinceasca diferenta existenta intre tarile bogate si cele sarace.

Potrivit afirmatiilor lor, deplasarea atentiei spre bolile neinfectioase aduce un beneficiu mai mare celor bogati decit celor saraci.

Echipa, care si-a publicat observatiile intr-un numar recent al revistei Lancet (1999;354:586-9), a afirmat ca indicatorii globali care evidentiaza cresterea ratei bolilor neinfectioase printre varstnici abate atentia de la problemele cu care se confrunta tarile sarace. Ei subliniaza ca studiul efectuat in anul 1996, cu privire la incidenta globala a bolilor studiate, a relevat faptul ca bolile neinfectioase au luat locul maladiilor infectioase ca principala cauza de deces pe glob.

In loc sa puna accentul pe valorile medii globale, cercetatorii Bancii Mondiale au utilizat aceliasi indicatori ca cei folositi in studiul din 1996, dar ii recalculeaza pentru a compara incidenta bolilor in 20% din cel mai sarac segment de populatie a globului comparativ cu acelasi procent din segmentul cel mai bogat. Ei au aratat, astfel, ca la cei saraci, bolile contagioase au fost responsabile de 59% dintre decese, comparativ cu 8%, cit se inregistreaza in rindul celor bogati. Din contra, 85% din decesele inregistrate in tarile bogate s-au datorat bolilor neinfectioase, fata de numai 32%, in tarile sarace.

"In ansamblu, bolile infectioase au reprezentat o pondere mult mai importanta pentru cei saraci decat au sugerat valorile medii globale, exact contrariul fiind valabil in ceea ce priveste situatia bolilor neinfectioase", a scris Davidson Gwatkin, director al World Bank International Health Policy (Programul International de Sanatate al Bancii Mondiale).

Bolile infectioase au fost definite ca parazitoze, infectii respiratorii, afectiuni ale mamelor si perinatale, precum si deficiente ale modului de nutritie. Printre cele mai importante boli neinfectioase se numara neoplasmele maligne, diabetul, bolile cardiovasculare, neuropsihice si cele digestive.

Cam 52% din populatia cea mai saraca a lumii traieste in India, iar un sfert, in Africa sub-sahariana.

Cercetatorii au investigat ce s-ar intampla daca s-ar accelera declinul bolilor infectioase. Ei au calculat ca daca rata de declin s-ar dubla, pana in anul 2020 speranta de viata ar creste cu pana la 4,1 ani, in tarile sarace, dar s-ar mari cu mai putin de sase luni, in tarile bogate. O accelerare similara a ratei de declin in ceea ce priveste bolile neinfectioase ar putea conduce la obtinerea unui rezultat contrar: cele mai bogate tari ale lumii vor castiga inca 5,3 ani, comparativ cu un beneficiu de mai putin de 18 luni, cit ar inregistra cele mai sarace popoare ale lumii.

Global health gap widens says World Bank
BMJ 1999;319: 470

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: