Proiect de studiu asupra erorilor medicale in Regatul Unit

Investigatorii sunt in cautarea unei finantari in valoare de 1,2 milioane de lire sterline, necesara pentru evaluarea prejudiciilor cauzate de managementul medical defectuos din spitalele britanice.

Studii similare, efectuate in New York, Colorado si Utah, precum si in Australia, au evidentiat rate ale efectelor adverse cauzate de managementul medical defectuos cuprinse intre 3,7 si 10,6% din totalul numarului de internari. Un studiu pilot realizat in Londra a gasit o rata de 6,7%.

Studiul britanic va utiliza metode similare celor folosite in SUA si in Australia si va defini in acelasi mod un efect advers ? un prejudiciu cauzat de managementul medical defectuos, care prelungeste durata de internare sau provoaca invaliditate la externare.

In cadrul intilnirii desfasurate recent la Londra, pentru a propune studiul respectiv, dr Eric Thomas, de la Universitatea Houston, Texas, care este si unul dintre investigatorii studiilor realizate in Colorado si Utah, a spus ca erorile medicale reprezinta o problema majora cu care se confrunta sanatatea publica, reprezentind a saptea cauza principala de deces in Statele Unite.

El a mai adaugat ca respectivele studii au dus la imbunatatirea sigurantei pacientilor. Printre schimbarile care au dus la scaderea nivelului prejudiciilor de cauza medicala se numara introducerea computerizarii in prescrierea analizelor si a antibioticelor si prezenta farmacistilor, prin rotatie, in unitatile de terapie intensiva.

Conform rezultatelor obtinute in cadrul studiului pilot britanic, realizat de departamentul de risc al University College London (Colegiul Universitar din Londra) si desfasurat la spitalul Whittington din Londra, calitatea inregistrarilor era suficient de buna pentru a identifica reactiile adverse, iar metodele de sinteza folosite in Statele Unite si in Australia pot fi adaptate la un context britanic.

Dr Graham Neale, unul dintre investigatori, a afirmat ca scopul studiilor, atit al celui pilot, cit si al celui de baza, era de a identifica zonele de practica medicala care ar putea fi perfectionate relativ usor, pentru a reduce, astfel, erorile medicale.

Studiul pilot a trecut in revista 480 de inregistrari si a gasit 32 de efecte adverse ? inclusiv erori de diagnostic, greseli operatorii, reactii adverse ale medicamentelor si probleme la externare ? dintre care s-a considerat ca peste jumatate puteau fi evitate.

Studiul national preconizat va include 20 de spitale si va revedea 10 000 de inregistrari. Obiectivele studiului, a explicat dr Charles Vincent, seful departamentului de risc clinic, sunt de a furniza informatii asupra naturii, incidentei si costului efectelor adverse si, deci, de a crea o baza de supraveghere clinica si de strategii de interventie.

In studiul pilot s-a descoperit ca fiecare eveniment advers a cauzat, in medie, sase zile in plus de spitalizare. Daca rezultatele studiului pilot ar fi extrapolate la nivelul intregii tari, costul zilelor de spitalizare in plus ar fi de 730 milioane de lire sterline (circa 1 168 milioane $).

Study into medical errors planned for the UK
BMJ 1999;319:1091

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: