Informatii de la Consiliul Britanic

Medicii straini sunt definiti drept cei care nu sunt cetateni ai unei tari membre a Comunitatii Economice Europene (CEE) sau care nu detin o specializare de baza obtinuta in CEE.

 

Finantare pentru colaborarea stiintifica internationala

Fondata în 1660, Royal Society (Societatea regala) este academia de stiinte independenta din Marea Britanie, care promoveaza excelenta în stiinta. Programul international al Royal Society ofera sponsorizari pentru vizite de cercetare stiintifica în si din Marea Britanie. Oamenii de stiinta britanici se adreseaza direct Royal Society. Cercetatorii straini fac cererea prin intermediul organizatiilor straine partenere ale Royal Society, cu care exista reglementari oficiale ale schimburilor, iar rezidentii din Marea Britanie pot solicita sponsorizari pentru colegii care vin în vizita. Sponsorizarile sunt individuale, iar criteriile principale de selectie sunt calitatea personala si tema de cercetare propusa.

Tipuri de sponsorizari

Sponsorizarile pentru vizita de studiu sunt acordate pentru vizite de scurta durata, de doua saptamâni pina la sase luni, obiectivele principale fiind perfectionarea abilitatilor de cercetare individuale ale oamenilor de stiinta, dezvoltarea colaborarii internationale, posibilitatea de participare la programe internationale si mentinerea unui nivel ridicat al cercetarii stiintifice.

Bursele de studiu sunt destinate oamenilor de stiinta tineri si ofera posibilitatea de a realiza cercetari într-o alta tara, timp de pâna la doi ani. Sponsorizarile sunt disponibile în cadrul unor scheme de finantare realizate în asociere cu NATO, Departamentul pentru Strainatate si Commonwealth, Societatea Japoneza pentru Promovarea Stiintei si Agentia Japoneza pentru Stiinta si Tehnologie, Fundatia K C Wong, BP Amoco plc, Societatea de Credit Sino-Britanica si altele.

Sponsorizarile pentru proiecte comune ofera fonduri pentru doi ani (in cazul anumitor tari, pentru trei ani) pentru schimb de experienta în legatura cu o colaborare bilaterala în cercetare, între un grup de cercetare britanic si unul din strainatate.

Bursele acopera cheltuielile de cazare si diurnele. Majoritatea includ costul biletului de avion.

Eligibilitate

 • Oamenii de stiinta trebuie sa fie doctori în stiinte medicale. Solicitantii pot fi în etapa finala de obtinere a doctoratului, dar acest grad trebuie confirmat pâna la data propusa pentru începerea finantarii.
 • Bursele sunt aprobate pentru cercetarea din domeniul stiintelor naturale, inclusiv din medicina. Ele nu se acorda pentru cercetarea din sfera stiintelor sociale sau a clinicii medicale.

Informatii suplimentare

Indrumarele si formularele de cerere sunt disponibile la adresa www.royalsoc.ac.uk/ ies/ies.htm sau la Sectiunea de Schimburi Internationale a Societatii, informatii prin e-mail: iesinfo@royalsoc.ac.uk Intotdeauna va fi mentionata tara de interes.

Datele limita anuale

Vizite de studiu

Solicitarile oamenilor de stiinta din UK de a efectua vizite în strainatate sau de a fi vizitati de colegi straini sunt primite tot timpul anului. Solicitarile trebuie trimise cu cel putin trei luni înainte de data stabilita pentru plecare.

Schimburile cu fosta Uniune Sovietica (FSU) si cu Europa Centrala si de Est (CEE)

Tipuri de burse

Societatea are atât acorduri oficiale, cât si mai putin oficiale, cu organizatii stiintifice de frunte din multe tari. In general, schimburile stiintifice cu tarile respective se fac prin: vizite de studiu, burse de studiu si proiecte comune.

Vizitele prin acord - Acorduri de schimburi bilaterale pentru vizite de studiu de scurta durata exista cu academiile de stiinta din tarile Europei Centrale si de Est, inclusiv din România. Doritorii trebuie sa depuna cererea la academia nationala de stiinte*. Sprijinul financiar acopera cheltuielile de drum si diurnele.

Vizitele din cota suplimentara (toate tarile) - Oamenii de stiinta din Marea Britanie pot solicita Royal Society finantare pentru un om de stiinta care vine în vizita, în cazul în care acesta nu se încadreaza în schema de vizita stabilita prin acord. Vizita dureaza, de regula, între 10 zile si trei luni (pâna la sase luni, pentru FSU). Se acorda prioritate acelor solicitari care pot aduce beneficii semnificative partii britanice.

Bursa de studiu postdoctorala prin Royal Society/NATO - Cele 12 luni ale bursei de studiu se adreseaza celor ce au primit de curând titlul de doctor in stiinte si carora li se ofera o prima ocazie de a lucra într-un mediu stiintific occidental. Se impune ca fiecare candidat sa-si fi obtinut titlul de doctor în ultimii cinci ani si sa nu aiba mai mult de sapte ani de experienta la nivel de doctorat. Candidatii care au efectuat sau vor efectua, la începutul vizitei propuse, noua luni consecutive de stagiu într-un laborator de cercetare occidental, inclusiv în America de Nord si Japonia, nu sunt eligibi.

Proiecte comune - Sunt destinate sprijinirii colaborarii pe termen mai lung, de doi ani. Fondurile sunt oferite pentru a acoperi costul calatoriei si diurna (pâna la 3 000 £/ an pentru CEE), împreuna cu o contributie maxima de 500 £/ proiect, pentru costurile materialelor consumabile.

Eligibilitate

Subventiile pentru schemele de schimburi interacademice acopera cercetarea din stiintele naturale, inclusiv medicina. Oamenii de stiinta trebuie sa detina titlul de doctor în stiinte sau un grad echivalent. Cercetatorii care vin în Marea Britanie trebuie sa vorbeasca si sa scrie bine în limba engleza.

Procedura de solicitare

Vizitele de studiu din CEE: cererile trebuie facute catre academia din tara de origine, care are propriul sau termen limita de primire a cererilor (adresa, mai jos).

Bursa postdoctorala acordata de Royal Society/NATO: datele limita, 15 aprilie si 1 octombrie ale anului in curs. Rezultatele sunt disponibile în termen de circa patru luni dupa data limita.

Proiectele comune: datele limita sunt 15 iunie si 15 noiembrie ale anului in curs, pentru proiectele care încep din aprilie urmator. Rezultatele sunt disponibile la aproximativ patru luni de la data limita.

Informatii suplimentare privind criteriile de eligibilitate si formularele de cerere pot fi obtinute prin contactarea Royal Society, la adresa:

The Royal Society,
6 Carlton Terrace, London SW1Y 5AG.
Tel.: (0171) 839 5561, interior 2562;
Fax: (0171) 925 2620; Telex: 917876 Group email addresses:
NATO - nato@royalsoc.ac.uk
Central/East Europe - easteurope@royalsoc.ac.uk
joint.projects@royalsoc.ac.uk
http://www.royalsoc.ac.uk
*Academia Româna,
Calea Victoriei Nr.125, Bucuresti 71102 Tel:+401-6502248, Fax:+401-3120209

Programul de burse postdoctorale acordate de Royal Society/NATO

Royal Society, în asociere cu NATO, primeste solicitari pentru burse de 12 luni, realizate într-un laborator britanic, pentru cercetatorii care detin titlul de doctor in stiinte, din mai multe tari partenere NATO, printre care si România.

Eligibilitate

 • Candidatii trebuie sa fie de nationalitatea tarilor respective, cu statut postdoctoral (sau echivalent).
 • Se impune ca fiecare candidat sa-si fi obtinut doctoratul în ultimii cinci ani si sa nu aiba mai mult de sapte ani de experienta la nivel de doctorat. Sunt eligibili si cei aflati în stadiile finale de sustinere a doctoratului, dar subventiile nu pot fi obtinute decit dupa ce confirmarea doctoratului a fost transmisa la Royal Society.
 • Candidatii care au efectuat sau împlinesc, la începutul vizitei propuse, noua luni consecutive de stagiu într-un laborator de cercetare din occident nu sunt eligibili.

Sfera de interes

Bursele de studiu sunt acordate pentru cercetarea în domeniul stiintelor naturale, inclusiv in cel al cercetarii medicale.

Nivelul subventiilor

Programul este sprijinit generos de NATO. Cei ce detin burse primesc o subventie care acopera costurile vietii în Marea Britanie, împreuna cu o contributie la costul biletului de avion dus-intors, cheltuieli necesare cercetarii, pentru consumabile si pentru vizite auxiliare. Subventia poate fi redusa daca se primeste finantare dintr-o alta sursa.

Cererea

Datele-limita pentru depunerea cererilor sunt 15 aprilie si 1 octombrie, in fiecare an. Formularele sunt completate de institutia gazda din Marea Britanie si pot fi procurate de la (REF/NATO), Royal Society, 6 Carlton House Terrace, London, SW1Y 5AG, tel: 01714512560 (linie directa), fax: 01719252620, email: nato@royalsoc.ac.uk


Schema de perfectionare a medicilor straini (ODTS)

Ce este ODTS?

ODTS este o schema oficiala de dubla sponsorizare, initiata în comun de Departamentul de Sanatate si de Colegiile Regale si administrata de Colegiul Regal de specialitate. Schema le acorda candidatilor eligibili scutirea de examinare din partea comisiei de evaluare profesionala si lingvistica (testul PLAB).

Schema le ofera medicilor straini foarte bine pregatiti posturi de perfectionare postuniversitara, pentru a le facilita continuarea/completarea pregatirii de specialitate în Marea Britanie, înainte de a se întoarce în tara de origine.

De ce a fost initiata ODTS?

Colegiile Regale au considerat ca o astfel de schema oficiala era necesara pentru a crea posibilitatea ca medicii competenti, licentiati în strainatate, care doresc sa-si completeze pregatirea în Marea Britanie, sa atinga un standard foarte ridicat de perfectionare de specialitate coordonata, necesar unei cariere de specialitate în medicina, în tarile lor de origine.

Cine este eligibil?

ODTS se bazeaza pe un principiu de dubla sponsorizare, prin care un doctor strain este recomandat de un grup de medici primari sau, rareori, de un medic primar din tara de origine, care poate sa garanteze personal pentru competenta candidatului si pentru cunostintele sale de limba engleza si sa-i ofere o pozitie adecvata la înoarcerea din Marea Britanie. Sponsorului strain (i se va solicita sa dea asigurari Colegiului ca medicul va fi eligibil pentru reangajare la întoarcerea în tara de origine.

Garantând pentru calitatea candidatului, sponsorii din tara de origine îl recomanda sponsorului din Marea Britanie (în acest caz, Colegiului Regal din specialitate), care accepta responsabilitatea stabilirii sau gasirii unui post adecvat de perfectionare coordonata. Daca un candidat este acceptat si întruneste toate conditiile necesare, va fi scutit de obligativitatea sustinerii testului PLAB, iar Colegiul Regal va solicita în numele sau acreditarea limitata.

Unele colegii pretind ca solicitarea adresata Colegiul Regal sa fie facuta de sponsorii din tara de origine, si nu de candidat. Din ianuarie 1998, toti medicii straini trebuie sa promoveze testul IELTS (International English Language Testing System), administrat de Consiliul Britanic, pentru a li se aproba acreditarea limitata de catre General Medical Council (GMC - Consiliul general al medicilor). Solicitantii trebuie sa realizeze scorul cerut de GMC (scor general de 7,0, cu minimum 6,0 la fiecare sectiune).

Se impune ca solicitantii sa aiba o pregatire medicala de baza acceptabila pentru acreditarea limitata de catre GMC, plus un an de experienta postuniversitara (numit, de regula, stagiu de internat), cel putin doi ani de experienta în specialitatea în care doresc sa practice, o pregatire postuniversitara acceptabila si/sau primul examen de specialitate - sustinut - al Colegiului Regal. Candidatii care nu întrunesc criteriile mentionate nu sunt eligibili pentru ODTS.

Ce fel de ODTS exista?

La ora actuala, ODTS functioneaza în cazul urmatoarelor colegii:

 • Royal College of Anaesthetists (Colegiul Regal al Anestezistilor)
 • Royal College of Physicians of Edinburgh (Colegiul Regal al Medicilor din Edinburgh - schema de dubla sponsorizare)
 • Royal College of Physicians and Surgeons of Glasgow (Colegiul Regal al Medicilor si Chirurgilor din Glasgow -schema de dubla sponsorizare)
 • Royal College of London (Colegiul Regal al Medicilor din Londra)
 • Royal College of Psychiatrists (Colegiul Regal al Psihiatrilor) (numai pregatire generala psihiatrica; pentru detalii legate de perfectionarea pe subspecialitati, contactati Colegiul Regal)
 • Royal College of Surgeons of England (Colegiul Regal al Chirurgilor din Anglia) functioneaza numai schema de dubla sponsorizare în care abordarea initiala trebuie sa vina de la practicieni din Marea Britanie, nu de la candidatul strain.

ODTS este cunoscuta în Edinburgh ca ODT/DSS (Overseas Doctors Training/ Double Sponsorship Scheme). Pentru informatii despre schema, va rugam sa contactati direct colegiul regal local.

Schemele de dubla sponsorizare

Pentru schemele de dubla sponsorizare se pot obtine informatii direct prin intermediul Colegiului Regal de specialitate.

Rezumat

Sponsorii (de regula, medicul primar care indruma candidatul) reprezinta baza ODTS în ceea ce priveste recomandarea colegilor pentru perfectionare în Marea Britanie. Cererile directe din partea candidatilor nu vor fi acceptate daca nu sunt sustinute de un sponsor local relevant (cu exceptia Royal College of Physicians of Edinburgh). Cererea poate fi facuta în numele lor numai de sponsorii relevanti.

Informatii detaliate despre o anumita schema pot fi gasite în publicatiile editate de colegiul respectiv. Daca sunt necesare informatii suplimentare, colegiul poate fi contactat la adresele de mai jos, unde vor fi trimise si formularele de la sponsori.

Desi s-au facut eforturi pentru a asigura informatii corecte si de ultima ora, Consiliul Britanic nu-si asuma raspunderea legala pentru exactitatea datelor.

Adrese utile

Royal College of Anaesthetists
ODTS Section
48/49 Russel Square, London WC1B 4JY
Tel: 0171-813 1900, Fax: 0171-813 1876

Royal College of Physicians of Edinburgh
Overseas Postgraduate Director
9 Queen Street, Edinburgh EH2 IJQ
Tel: 0131-225 7324, Fax: 0131-220 4393

Royal College of Physicians of London
Overseas Liaison Office
11 St.Andrew's Place, London NW1 4LE
Tel: 0171-935 1174 ext 319, Fax: 0171-487 5218

Royal College of Physicians and Surgeons of Glasgow
ODTS Office
234-242 St Vincent Street, Glasgow G2 5RJ
Tel: 0141-221 6072, Fax: 0141-221 1804

Royal College of Psychiatrists
ODTS Office
17 Belgrave Square, London SW 1X 8PG
Tel: 0171-235 2351, Fax: 0171-245 1231

Royal College of Surgeons of England
35-43 Lincoln's Inn Fields, London WC2A 3PN
Tel: 0171-405 3474, Fax: 0171-973 2124

Pentru detalii suplimentare va sugeram sa luati legatura cu Rodica Scafes, consultant pentru probleme de educatie la Consiliul Britanic:

Consiliul Britanic
Calea Dorobantilor 14; Bucuresti 71132
Tel: 210.03.14 / 310.41.40;
fax: 210.03.10

E-mail: rodica.scafes@bc-bucharest.bcouncil.org

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)
Traducere: 
Dr Rodica CHIRCULESCU