Medicina complementară trebuie să-şi demonstreze meritele

Terapiile complementare şi alternative ar trebui să-şi demonstreze eficacitatea clinică la aceleaşi standarde ca şi tratamentele medicale convenţionale, afirmă un nou raport al US Institute of Medicine (Institutul American de Medicină).

Raportul, întocmit la cererea National Institutes of Health (Institutele Naţionale de Sănătate) şi al Agency for Healthcare and Quality (Agenţia pentru Studiul şi Calitatea Îngrijirilor Medicale), evaluează datele despre receptivitatea americanilor faţă de medicina complementară şi alternativă. Concluzia este că sunt necesare studii asupra eficacităţii şi siguranţei unor astfel de tratamente.

Raportul estimează că mai mult de o treime dintre adulţii americani utilizează în mod obişnuit medicina complementară şi alternativă, pentru care alocă, anual, cheltuieli suplimentare de 27 miliarde $ (15 miliarde Ł; 21 miliarde ¤). 42% dintre adulţii americani afirmă că au apelat cel puţin o dată la un asemenea tip de terapie, dar mai puţin de 40% mărturisesc aceasta medicului lor. În 1990 s-au înregistrat 425 de milioane de vizite la furnizorii de servicii de medicină complementară şi alternativă, faţă de numai 388 de milioane de solicitări ale medicilor generalişti. În plus, tot mai mulţi doctori includ în activitatea lor curentă astfel de practici, care constituie şi un subiect de studiu în programele facultăţilor de medicină, de nursing şi de farmacie.

"Din 1990, s-a înregistrat o creştere considerabilă a ratei de utilizare a medicinii complementare şi alternative", a afirmat dr. David Eisenberg, de la Harvard Medical School, Boston, membru al comitetului Institute of Medicine, care a efectuat raportul. Între 1990 şi 1997, folosirea produselor din plante a crescut cu 380%.

Dar utilizarea terapiilor complementare şi alternative ar trebui să depindă de siguranţa şi de eficacitatea lor, ceea ce impune evaluarea lor. Conform raportului, aşa ceva este mai uşor de spus decât de făcut. Multe dintre caracteristicile unui asemenea tratament fac dificilă sau imposibilă realizarea studiilor cu control statistic. Practicanţii au diferite tehnici; există tratamente obişnuite, individualizate sau combinate, iar rezultatele sunt greu de evaluat. Raportul afirmă că, deşi nu sunt numai apanajul medicinii complementare şi alternative, asemenea caracteristici apar mai frecvent în aceste terapii decât în tratamentele convenţionale.

 

Un specialist în acupunctură aplică ace la urechea unui pacient. Acupunctura şi alte tratamente neconvenţionale ar trebui evaluate corect, afirmă un nou raport din SUA.

Dr. Stuart Bondurant, de la Georgetown University Medical Center (Centrul Medical al Universităţii Georgetown), Washington, DC, preşedintele comitetului care a efectuat raportul, afirmă că "sunt necesare metode inovatoare de evaluare". El citează, ca modalităţi posibile de determinare a eficienţei, studii observaţionale şi pe cohorte, precum şi studii caz-martor.

Raportul recomandă un sistem prioritar pentru stabilirea tipurilor de terapii ce trebuie evaluate. Acesta ar urma să includă un mecanism plauzibil pentru intervenţie, prevalenţa crescută a unei anumite afecţiuni şi un beneficiu potenţial semnificativ.

Documentul mai sugerează că legea care se referă la suplimentele dietetice şi pe bază de plante trebuie revizuită, pentru a întări controlul calităţii, a asigura acurateţea produsului şi a rezolva reclamaţiile legate de prejudiciile aduse stării de sănătate a utilizatorilor. Dr. Bondurant a afirmat că "efectuarea unor studii pentru determinarea siguranţei şi eficacităţii suplimentelor dietetice impune necesitatea sintetizării de produse sigure şi standardizate".

Congresul a aprobat, în 1994, legislaţia de control a unor astfel de produse, dar reglementările finale nu au fost încă publicate.

Raportul, Complementary and Alternative Medicine in the United States, este disponibil pe http://www.nap.edu/

Complementary medicine must prove its worth

BMJ 2005;330:163

Charles Marwick Quebec

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Raluca Darabă
Autor: