Antiagregantele la pacienţii cu boală cardiovasculară şi antecedente de hemoragie digestivă superioară la aspirină - o mare surpriză (N Engl J Med 2005;352:238-44)

Cineva spunea că "nu tot ce este logic e şi biologic". Într-un astfel de context se pot încadra şi rezultatele unui recent studiu controlat independent, publicat în prestigioasa revistă de medicină internă.

Studiul a inclus 360 de pacienţi cu hemoragie digestivă superioară (HDS) prin ulcer gastroduodenal obiectivat endoscopic, care primeau aspirină în doză de până la 325 mg pe zi. După tratamentul ulcerului şi confirmarea endoscopică a vindecării lui, pacienţii Helicobacter pylori negativi au fost randomizaţi 1:1 să primească în continuare fie clopidogrel 75 mg/zi, fie aspirină 80 mg/zi + esomeprazol 20 mg de două ori pe zi. Recurenţa HDS la un an a fost de 8,6% sub clopidogrel şi de numai 0,7% sub asocierea aspirinei cu inhibitori de pompă protonică (IPP) (p=0,001). Recurenţa HDS pe ulcer a apărut, într-un procent de 95%, în lotul tratat cu clopidogrel, în care 71% dintre ulcere reprezentau reactivarea ulcerului vechi. Rezultatele studiului contravin indicaţiilor actuale ale ghidurilor de prevenţie secundară a bolilor cardiovasculare, care recomandă clopidogrel ca primă linie terapeutică, la pacienţii cu antecedente de HDS la aspirină (clasa IA de indicaţie). Studiul este, însă, primul care s-a adresat direct asocierii aspirinei cu IPP ca prevenţie secundară. În concluzie, la pacienţii cu risc înalt de HDS la aspirină, continuarea administrării ei împreună cu un IPP este sigură, având un risc extrem de scăzut de recurenţă a HDS, iar administrarea de clopidogrel nu este indicată.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: