Toate înregistrările din spitale vor fi efectuate electronic până la sfârşitul anului 2005

Sistemul de înregistrare electronică este conceput pentru a face mai uşoară şi mai rapidă activitatea medicilor de medicină generală şi pe cea a personalului de medicină primară care înregistrează mai întâi pacienţii ambulatorii şi programările zilnice.

Sistemul, asemuit cu cel folosit de operatorii de trafic, lastminute.com, a fost supus unor teste riguroase, începând cu finele anului 2003. Testele au constat în realizarea unei baze de date cu trei miliarde de înregistrări şi simularea unei sarcini de 2 400 de utilizatori simultan.

Programul Naţional pentru Tehnologia Informaţiei prevede introducerea înregistrărilor electronice, prin sistemul naţional de sănătate (NHS), în cursul acestei veri, în Anglia, o acoperire integrală fiind aşteptată la sfârşitul lui 2005, în ciuda comentariilor recente, din presă, care afirmau contrariul.

Dubiile în legătură cu termenul limită se bazează pe faptul că sistemul nu va funcţiona până în momentul în care toţi pacienţii nu vor avea un număr de identificare unic, ceea ce încă nu există. Un purtător de cuvânt al programului a precizat că personalul sanitar va putea folosi pentru identificare numărul din NHS al pacientului.

Dr. Arun Gupta, din Grupul de Practică South Levisham, din sudul Londrei, a dezvoltat înregistrarea electronică de aproape patru ani şi a ajutat dirijarea şi informarea noului sistem naţional. Sistemul pe care îl foloseşte diferă de versiunea finală, furnizată de Atos Origin, ce va fi exploatată la scară naţională.

"Am început cu un sistem destul de rudimentar, dar în ultimii câţiva ani am crescut numărul specialităţilor şi al furnizorilor de sistem. Am învăţat că trebuie schimbat comportamentul pacientului, al medicului de medicină generală, al consultantului, dar şi al administraţiei. Pacienţii au fost cei mai surprinşi şi încântaţi că nu mai erau nevoiţi să aştepte.".

El a precizat că accesarea pe calculator durează între 30 şi 90 de secunde. "Se pune doar problema indicării şi clicării. Dacă decizi să te adresezi unui pacient, poţi accesa modulul de adresare din sistemul de medicină generală, printr-o singură apăsare pe tastă. Ajungi la pagina de bază, selectezi un furnizor de servicii - de exemplu, dermatologia - şi vor fi afişate locaţiile. Ulterior, vei fi trecut prin protocolul de dermatologie şi vei răspunde la întrebări clinice, realizate prin colaborarea dintre furnizorii de servicii medicale primare şi secundare. Se poate spune că, astfel, nu mai trebuie să te adresezi, ci să faci x sau y. După ce ai răspuns la întrebări, poţi să treci mai departe şi să te programezi." Există şi posibilitatea încărcării automate de informaţii clinice din sistemul de practică, fără a fi necesară reintroducerea datelor despre, de pildă, alergiile unui pacient.

Înregistrarea este efectuată, de obicei, de către personalul de la recepţia unităţii medicale, fie pe loc, fie, în cazul pacienţilor care nu au încă fişă la un spital, pe parcursul unei zile lucrătoare.

Scopul înregistrării electronice se va extinde, în timp, pentru a le furniza pacienţilor posibilitatea de a-şi alege singuri spitalul (sau a centrelor medicale de asistenţă secundară), până la data limită - decembrie 2005, când beneficiarii ar trebui să aibă la dispoziţie patru sau cinci opţiuni pentru majoritatea specialităţilor.

Dr. Gupta a avut de rezolvat problema înregistrării pacienţilor în clinici inexistente. "Am ajutat centrele de medicină secundară să-şi ordoneze procedurile. Există şi multe situaţii de interdependenţă - reţeaua NHS, de pildă, poate funcţiona lent. Cum timpul este preţios, s-ar putea să nu mai încerci a doua oară să accesezi ceva care nu merge de prima dată."

El a precizat că soluţia reală pentru a stârni interesul medicilor de medicină generală a fost reprezentată de integrarea sistemelor. "Înainte, nu exista nici o posibilitate de integrare şi de parcurgere a informaţiilor."

"Dar sunt entuziast", a adăugat el. "În principiu, se adoptă politica mesei de lucru fără hârţogăraie. De obicei, aveam pe birou un teanc de trimiteri de rezolvat la sfârşitul săptămânii. Acum, ştiu imediat ce am de făcut."

All hospital bookings to be done electronically by end of 2005

BMJ 2004;328:1157

Rebecca Coombes Londra

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Maia Berlescu
Autor: