Strategii optime de identificare a studiilor de diagnostic bine fundamentate ştiinţific din Medline: studiu analitic

Rezumat

Obiective: Să stabilească strategii optime de identificare, în baza de date Medline, a studiilor clinice de diagnostic pentru diferite afecţiuni.

Protocol de studiu: Studiu analitic.

Material: Baza de date Medline, 2000.

Participanţi: 170 de reviste din anul 2000, dintre care 161 erau indexate în Medline.

Principalii parametri urmăriţi: Au fost determinate sensibilitatea, specificitatea, precizia ("valoarea predictivă pozitivă") şi rigurozitatea a 4 862 de termeni unici, în 17 287 de combinaţii distincte, prin comparaţie cu selecţia făcută prin răsfoirea tuturor articolelor ("standardul de aur") din cele 161 de reviste publicate în 2000 (49 028 de articole).

Rezultate: Doar 147 (18,9%) dintre cele 778 de articole despre metodele de diagnostic au întrunit criteriile minime pentru a putea fi considerate "ştiinţifice". Sortările bazate pe combinaţii de termeni de căutare (cuvinte cheie) au atins un maxim de sensibilitate de 98,6% şi o specificitate de 74,3%. Comparativ cu termenii de căutare individuali, cele mai eficiente combinaţii ale termenilor de căutare au dus la creşterea cu 6,8% (creştere absolută) a sensibilităţii corespunzătoare studiilor considerate a avea o bună fundamentare ştiinţifică, precum şi la creşterea specificităţii (creştere absolută de 6,0%), atunci când sensibilitatea a fost maximalizată. În cazurile în care termenii au fost combinaţi pentru a maximiza specificitatea, termenii de căutare unici utilizaţi (98,4%) au depăşit performanţele obţinute în cazul asocierilor de termeni de căutare. Noile strategii cosemnate în prezentul articol au fost mai performante decât alte strategii de căutare recunoscute, cu excepţia uneia singure, care avea o sensibilitate uşor mai mare (99,3% v 98,6%), dar o specificitate mai scăzută (54,7% v 74,3%).

Concluzii: Noile strategii empirice de căutare în baza de date Medline pot optimiza identificarea articolelor ce prezintă studii clinice de diagnostic de calitate superioară.

Optimal search strategies for retrieving scientifically strong studies of diagnosis from Medline: analytical survey

BMJ 2004;328:1040-2

Health Information Research Unit, Department of Clinical Epidemiology and Biostatistics, McMaster University Faculty of Health Sciences, 1200 Main Street West, Hamilton, ON, Canada, L8N 3Z5
R Brian Haynes
professor
Nancy L Wilczynski research associate
Correspondence to: R B Haynes bhaynes@mcmaster.ca

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Olguţa Iliescu
Autor: