Atenţie specială pentru femeile care suferă de epilepsie

Compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK), în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), a lansat ghidul O călătorie de succes pe drumul vieţii, un instrument util pacientelor ce suferă de epilepsie.

Distribuit în cabinetele medicale de specialitate şi în farmacii, în perioada 1-8 martie, ghidul a fost pus la dispoziţia femeilor care urmează tratamente antiepileptice.

Iniţiativa se înscrie în seria acţiunilor de informare a femeilor ce suferă de epilepsie asupra faptului că pot avea o viaţă profesională şi socială normale, acţiuni integrate în campania globală "Out of the Shadows". Desfăşurată, la nivel mondial, sub egida Ligii Internaţionale împotriva Epilepsiei, Biroului Internaţional pentru Epilepsie şi OMS, campania se adresează celor aproape 25 de milioane de femei afectate de epilepsie; boala reprezintă o provocare serioasă pentru ele, atât datorită profilului hormonal specific sexului lor, diferenţiat în funcţie de etapele vieţii (pubertatea, adolescenţa, perioada fertilă, sarcina, menopauza), cât şi din cauza consecinţelor grave, generate de unele medicamente necesare pentru controlul crizelor (creşteri semnificative în greutate şi efecte cosmetice nedorite, în perioada pubertăţii şi a adolescenţei; diminuarea acţiunii pilulelor contraceptive; riscul afectării copilului înainte de naştere; riscul asocierii medicaţiei antiepileptice cu decalcifierea oaselor, în special la femeile aflate la menopauză).

Noul ghid oferă soluţii practice pentru diferitele situaţii cu care se confruntă femeile afectate de epilepsie, ajutându-le să înţeleagă mai bine opţiunile disponibile şi să fie deschise unui dialog cu medicul lor, pentru a putea beneficia de prescrierea tratamentului cel mai adecvat.

"Epilepsia are consecinţe negative importante asupra calităţii vieţii şi influenţează semnificativ activităţile sociale ale persoanelor suferind de această afecţiune. În România, atât lipsa unor programe adecvate de informare cât şi reticenţa pacienţilor de a admite simptomele caracteristice au condus la subdiagnosticarea acestei afecţiuni"‚ a declarat prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele SNR.

Ghidul a fost realizat de GSK cu sprijinul unui consiliu consultativ care a reunit specialişti cu renume internaţional şi paciente afectate de epilepsie. Acelaşi consiliu a creat site-ul "O călătorie de succes pe drumul vieţii" - http://www.guideyourjourney.org/ - care oferă materiale informative pentru medici şi paciente.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: