O companie de medicamente a oferit, în secret, societăţilor medicale, informaţii limitate asupra HRT

Uriaşa companie farmaceutică Wyeth a recunoscut că, la sfârşitul lunii mai a.c., a oferit în secret, câtorva societăţi medicale, date referitoare la rezultatele unui studiu despre terapia de substituţie hormonală (HRT) şi demenţă, înainte de publicarea lor.

JAMA a publicat, recent, studiul finanţat de Wyeth, care arată că pilula combinată estroprogestativă, produsă de companie, a dublat riscul de demenţă în rândul femeilor vârstnice, de la 1% la 2%, pe o perioadă de cinci ani. Cele mai recente date despre demenţă au fost obţinute după descoperirile de anul trecut, care au arătat că utilizarea medicamentului pe termen lung a crescut uşor riscurile producerii cancerului de sân, accidentelor coronariene şi vasculare, la femeile sănătoase cu vârste mai mari de 50 de ani (JAMA 2002; 288:321-33).

Informările făcute de companie la nivelul organismelor externe au stârnit îngrijorarea cercetătorilor, inclusiv a celor care au condus studiul, dar Wyeth nu renunţă la demersurile sale.

"Personalul medical de la Wyeth, care şi-a dat acordul scris asupra confidenţialităţii, a distribuit, anumitor societăţi medicale critice, un raport rezumativ, limitat şi echilibrat, asupra datelor, împreună cu un expert medical", a afirmat dr. Victoria Kusiak, directorul medical al companiei nord-americane. "Scopul discuţiilor a fost de a permite fiecărei societăţi în parte să răspundă mandatarilor lor în cunoştinţă de cauză, în momentul în care datele (studiului) deveneau publice".

În mod normal, copiile articolelor acceptate spre publicare în revistă, aflate sub embargo strict, sunt distribuite organismelor de ştiri cu câteva zile înainte de editare, pentru ca redactorii să poată scrie materialele. Cu toate acestea, informările companiei Wyeth către societăţile medicale au fost făcute cu mult înainte de distribuirea copiilor sub embargo ale articolelor.

După ce o serie de studii statistice riguroase au dovedit că HRT are efecte dăunătoare, Wyeth a fost obligată să admită că, pe termen lung, produsul lor creşte riscul producerii emboliilor, accidentelor vasculare cerebrale şi coronariene şi cancerului de sân, străduindu-se, în acelaşi timp, să menţină piaţa de vânzări, pentru atenuarea, pe termen scurt, a simptomatologiei menopauzei.

La sfârşitul lunii mai a.c., strategia de relaţii publice a companiei s-a îndreptat către minimalizarea semnificaţiei demenţei la utilizatoarele mai tinere, subliniind că femeile din ultimul studiu aveau vârste mai mari de 65 de ani.

Drug company secretly briefed medical societies on HRT

BMJ 2003;326:1161

Ray Moynihan Washington, DC

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Irina Tănăsescu
Autor: