Cele mai recente norme internaţionale recomandă un nou tratament al B

Conform celor mai recente recomandări internaţionale publicate de "Global iniţiative for chronic Obstructive Lung Disease" (GOLD), prima linie a tratamentului de întreţinere pentru bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) indică utilizarea de tiotropium, alături de alte bronhodilatatoare cu durată de acţiune lungă.

Noul anticolinergic, administrat pe cale inhalatorie, o dată pe zi, acţionează prin blocarea prelungită a receptorului M3 - o modalitate unică de acţiune în tratamentul BPOC.

Normele GOLD, publicate pentru prima dată în anul 2001, reprezintă recomandările clinice de referinţă pentru tratamentul BPOC din întreaga lume. Ele au fost reactualizate cu scopul de a reflecta cele mai recente progrese în controlul BPOC. Tiotropium este singurul compus nou inclus în prima actualizare a normelor de tratament.

Profesorul Lawrence Grouse, coordonatorul GOLD, afirma, recent: "Comitetul stiinţific GOLD a evaluat sute de publicaţii, astfel încât aceste ultime recomandări să reflecte cele mai recente cunoştinţe ştiinţifice privind mijloacele terapeutice existente pentru BPOC. Acest proces inovator de reevaluare, care a fost descris de curând în literatura de specialitate, furnizează certitudinea că recomandările terapeutice GOLD se bazează pe dovezi şi sunt valide."

Pe baza datelor din literatura de specialitate, apărute după iunie 2000, actualizarea GOLD din 2003 a ajuns la câteva concluzii importante: medicaţia bronhodilatatoare este esenţială în tratamentul simptomatic al BPOC; tratamentul constant cu bronhodilatatoare cu durată de acţiune lungă este mai eficient şi mai avantajos decât cel cu bronhodilatatoare cu durată de acţiune scurtă, dar mai scump; tiotropium este un anticolinergic cu o durată lungă de acţiune, de peste 24 de ore; progresia tratamentului către treapta superioară se face în funcţie de gravitatea bolii. Alte studii recente arată că tiotropium ameliorează dispneea, funcţia pulmonară, calitatea vieţii şi toleranţa la efort, şi reduce frecvenţa exacerbărilor.

Referitor la noile recomandări, dr. Andreas Barner, membru al Consiliului Director al Boehringer Ingelheim şi responsabil în cadrul Pharma Research Development and Medicine, comenta: "Recunoaşterea tiotropiumului ca terapie de întreţinere de primă linie reflectă eficienţa medicamentului în tratamentul unei arii largi de pacienţi cu BPOC. Calitatea vieţii pacientului poate fi semnificativ îmbunătăţită printr-un diagnostic şi un tratament corecte. Acum există o alternativă terapeutică pentru acei pacienţi cu BPOC care necesită un tratament eficient pe termen lung. Noi, membrii colectivului Boehringer Ingelheim suntem mândri de această nouă achiziţie în tratamentul inovator al BPOC, care ne ajută să îmbunătăţim calitatea vieţii pacienţilor nevoiţi să trăiască cu această afecţiune gravă şi foarte răspândită."

Constituită în colaborare cu "National Heart, Lung and Blood Institute" din SUA şi cu OMS, GOLD urmăreşte atât o mai bună informare despre BPOC cât şi îmbunătăţirea prevenţiei şi controlului bolii.

Descoperită şi elaborată de compania farmaceutică Boehringer Ingelheim şi comercializată împreună cu Pfizer Inc., medicaţia pe bază de tiotropium a fost lansată, în iunie 2002, în cinci ţări europene (Danemarca, Finlanda, Germania, Olanda şi Suedia); în prezent este autorizată pe mai mult de 30 de pieţe şi se estimează că, până la sfârşitul anului, va fi extinsă în circa 45 de ţări, inclusiv în SUA şi Japonia.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: