Poftiţi, vă rog, în sala de operaţie! Robo-docs vă aşteaptă !

Aşa arată sala de operaţie a viitorului. Operează un singur chirurg, asistat de un robot medical. În München, în cadrul clinicii "Robotic Surgery", condusă de dr. Ralf Senner, un asemenea scenariu este o realitate.

La 23 octombrie 2002 a avut loc o premieră medicală, cu ocazia căreia dr. Senner a prezentat un sistem compus din doi roboţi ce au asistat la operaţia transmisă pe canalul RTL-Bayern (Germania). Telespectatorii şi ziariştii, care au urmărit operaţia pe video, au fost fascinaţi de simbioza chirurg-maşină! Dr. Senner este văzut ca unul dintre iniţiatorii în domeniul chirurgiei robotice şi este singurul medic din Germania care a elaborat şi practică conceptul chirurgiei laparoscopice asistată de robot. Într-un articol publicat în Sunday Times, la 4 august 2002, a fost descris sensul inovator al conceptului dr. Senner, în contextul realizărilor tehnologice de vârf în medicină, şi anume, prima operaţie de colecist transatlantic (telerobotic).

Reporter: Domnule dr. Senner, în calitatea dumneavoastră de expert în domeniul chirurgiei robotice, ce domenii credeţi că pot profita de o asemenea tehnologie?

Dr. R. Senner: În clinica mea folosim această tehnică la operaţii laparoscopice de hernie, gastric-band, colecist, apendice etc. Tehnica este utilizată şi în chirurgia cardiacă şi în ortopedie.

Reporter: Care sunt avantajele noii tehnologii?

Dr. R. Senner: În primul rând, se scurtează durata operaţiilor şi, implicit, cea a narcozei. Precizia actului operator este maximă. Calitatea asistenţei este constantă, în mod special la operaţiile cu o durată ce depăşeşete două ore. Se atinge o ameliorare considerabilă a simţului tactil intraoperator, în imagine laparoscopică bidimensională, ceea ce reduce drastic pericolul accidentelor intraoperatorii. Eu am reuşit, în Germania, să scurtez durata de spitalizare de la şapte zile la cinci ore!

Reporter: Când anume vom putea urmări şi pe ecranele televizoarelor din România această tehnică?

Dr. R. Senner: În viitorul cel mai apropiat.

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)