Am pierdut-o pe Sanda...

In memoriam

Timpul, viaţa, răpesc dintre noi, fără să întrebe, fără să aleagă, personalităţi ale comunităţii medicale româneşti. Colegiul editorial al British Medical Journal - Ediţia în limba română consideră o îndatorire de onoare şi de suflet să aducă, prin litera tipărită, un ultim omagiu acestor mulţi şi anonimi apărători ai vieţii, trecuţi, acum, în nefiinţă. Ne permitem, pe această cale, să apelăm la dumneavoastră, cititorii revistei noastre, să ne trimiteţi, ori de câte ori este cazul, astfel de articole comemorative, ce vor fi inserate în cadrul noii rubrici In memoriam.

Doctor Alexandra Biberi Moroeanu. O făptură firavă, delicată, un om echilibrat până şi în mers, cu un pas întotdeauna egal, acelaşi pe care i l-am cunoscut în urmă cu cincizeci de ani când, după terminarea studiilor universitare, fusese repartizată ca epidemiolog la fostul Sanepid al raionului 23 august din capitală.

Sanda era echilibrată şi în scris: o literă bine conturată, spaţii egale între cuvinte şi rânduri, un scris îngrijit şi lizibil. A scris mult: 59 de lucrări ştiinţifice comunicate sau scrise în ţară şi în străinătate, atât în română, cât şi în germană, engleză sau franceză, pe care le cunoştea la perfecţie.

Ţinuta Sandei era aceea a unui aristocrat; în ciuda staturii ei, impunea respect. Se îmbrăca cu gust, fără ostentaţie sau stridenţe, ceea ce stârnea admiraţia tuturor. Iubea frumosul, plantele, animalele, cu care stătea adesea de vorbă. Vanitatea, orgoliul, excesele îi erau complet străine.

Cine n-a ascultat-o pe Sanda Biberi prezentând un vaccin a avut de pierdut. Refuza mijloacele moderne folosite în asemenea situaţii; chiar şi microfonul era de prisos. Informaţiile pe care le oferea auditoriului erau clare, concise, riguros ştiinţifice, fără lungimi obositoare, prezentate cu o voce a cărei forţă izvora dintr-un trup aparent incapabil de o asemenea performanţă. Captiva auditoriul, nu-i lipsea umorul nici în asemenea împrejurări. Avea un optimism şi o forţă lăuntrică inepuizabile.

Iar experienţa ei, ei bine, experienţa Sandei era uriaşă: şef al Departamentului de Epidemiologie şi Boli Transmisibile din Ministerul Sănătăţii (1955-1968), şef al Laboratorului de Control pentru Vaccinurile Virale (1968-1996), preşedinte al Comisiei Ministerului Sănătăţii în problema vaccinării antipolio.

Dar ceea ce a făcut ca numele doctoriţei Sanda Biberi să fie cunoscut în lumea europeană a epidemiologilor a fost calitatea ei de expert OMS în poliomielită, în perioada 1969-1978. Sanda Biberi a contribuit esenţial la vaccinarea antipolio în ţara noastră, la producerea vaccinului polio în Institutul Cantacuzino din Bucureşti.

Nu dădea înapoi de la nimic din ceea ce părea a fi dificil la prima vedere; astfel, între 1992 şi 1994 a bătut drumurile judeţului Dolj până la ultimul dispensar pentru a supraveghea aplicarea programului de vaccin polio-plus Pasteur-Mérieux, în calitate de membru al Consiliului Ştiinţific franco-român.

Sanda a fost un veritabil OM, la care oricând găseai un sfat, o vorbă bună, o încurajare. I-am spus cândva, glumind, "cine nu are o Sanda Biberi ar fi bine să-şi caute una". Mi-am dat seama de adevărul acestor vorbe în zilele din urmă, de când ne-a părăsit...

Din 1996 lucra în calitate de consilier ştiinţific la V.TARUS RoAgencies. Era cel mai bun specialist al firmei în domeniul vaccinologiei, imunologiei şi, aş putea adăuga, fără să exagerez, unul dintre intelectualii ei de vârf. Opinia ei era respectată; nu prea aveai alternativă sau replică. Experienţa ei, de mai bine de jumătate de secol, îşi spunea cuvântul. Calităţile umane şi spirituale, erudiţia ei erau admirate şi folositoare oricăruia dintre colegii din firmă.

Citea enorm; pe biroul ei, printre alte cărţi, am găsit Întâiul călăreţ al Apocalipsei de John Case; ajunsese cu lectura la următorul pasaj: "Era obosită, tremura de frig ? Câtă energie îi mai rămăsese şi-o cheltuise la laborator şi acum i se părea că are de făcut un drum foarte lung şi obositor..."

Stranie premoniţie ...

Îţi simţim lipsa ... Odihneşte-te în pace, Sanda! 
[TIBERIU GEORGESCU]

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: