Medicina in era interdependentei globale

>Marea dilema a noului secol este daca era interdependentei va fi benefica sau daunatoare pentru umanitate. Raspunsul depinde de modul in care noi, in cadrul natiunilor bogate, raspindim beneficiile si atenuam problemele impovaratoare ale lumii moderne, de modul in care natiunile sarace adopta schimbarile generatoare de progres si de felul in care, toti, vom reusi sa ajungem la un nivel de constiinta suficient de ridicat pentru a intelege obligatiile si responsabilitatile ce-i revin fiecaruia dintre noi..

Bill Clinton, 26 ianuarie 20021

>Lumea este ruinata de un secol de distrugeri, diferit de oricare altul milioane de oameni obisnuiti, condamnati sa suporte la nesfirsit consecintele privatiunilor, atrocitatilor ori ale calamitatilor, cel putin jumatate din omenire supusa sadismului patologic, ridicat la rang de politica sociala, societati intregi, organizate si incatusate de frica persecutiilor violente, degradarea vietii individuale, ridicata la o scala nemaiintilnita de-a lungul istoriei, natiuni farimitate si inrobite de criminali ideologici care le jefuiesc, populatii intregi atit de demoralizate incit sunt incapabile sa se ridice din pat, dimineata, cu o dorinta cit de mica sa infrunte ziua ... toate pietrele de incercare teribile, prezentate de acest secol, si iata-i cuprinsi de revolta ... Monica Lewinski! ... Aceasta este, in 1998, rautatea pe care trebuie sa o infrunte. Aceasta este, in 1998, tortura lor, supliciul lor si moartea lor spirituala..

Philip Roth, The Human Stain2

Putem intelege, oare, ce se intimpla in lume dupa atacurile din 11 septembrie? De ce au avut loc? Este lumea fundamental schimbata? Daca da, cum? Care vor fi consecintele? Cum ar trebui sa reactionam? Mesajul celor doua citate este ca trebuie sa privim dincolo de grijile noastre, deseori marunte, si sa incepem sa recunoastem ce inseamna pentru fiecare dintre noi interdependenta globala. Citatul din Roth, considerat, dupa unii, drept cel mai bun romancier contemporan al Americii, nu ar trebui interpretat ca anti-american. Este valabil pentru fiecare dintre noi. Tony Blair, primul ministru al Marii Britanii, a tinut un discurs, imediat dupa evenimentele din 11 septembrie, in care a pledat pentru reforma globala. Recent, el este criticat pentru faptul ca, in loc sa ramina acasa, sa rezolve problema cailor feroviare, calatoreste spre Africa. Cu siguranta, nu dorim sa ne neglijam propriii nostri copii in timp ce ne ocupam de problema copiilor straini, dar cum putem ajunge la o situatie echilibrata? Este o intrebare spinoasa atit pentru medicina, cit si pentru oricare alt tip de activitate umana.

Subiectul prezentului articol ne arata ca medicina are multe de oferit unei lumi confuze. O poate ajuta sa intelega conditiile care alimenteaza conflicte violente si predispun la terorism.3,4 A fost intotdeauna datoria medicinei sa-i trateze pe cei afectati de conflicte, iar medicina militara are un statut bine stabilit. Totusi, se constata ca civilii sunt afectati de razboi intr-o masura mult mai mare decit soldatii; este vorba, de obicei, despre tineri, batrini, saraci si expropriati.5-7

Doctorii si razboiul

Cei care vor sa vada ca angajatii din sistemul sanitar se limiteaza la rezolvarea problemelor presante ale practicii clinice, fara sa comenteze evenimentele mondiale majore, cum este, de pilda, razboiul din Asia Centrala, ar fi trebuit sa opreasca timpul in loc in preajma celui de-al doilea razboi mondial. Pina in acel moment, nu se aratau preocupati de razboi decit putini dintre cei ce nu faceau parte din rindurile militarilor, iar reflectiile legate de cauzele lui nu mergeau mai departe de concluzia la care ajunsese, in 1848, Rudolf Virchov, si anume, ca Razboiul, ciuma si foametea se conditioneaza reciproc..

Dar carnajul razboiului a stimulat profesia medicala si, in ultimii 50 de ani, doctorii au adus contributii importante la normele internationale pentru conflictele armate. Ei s-au implicat si in realizarea unui salt cantitativ la nivelul evaluarii si cuantificarii cauzelor profunde si consecintelor medicale ale razboaielor, dezastrelor si conflictelor civile. In prezent, se face apel la profesia medicala sa se alature eforturilor tuturor celor chemati sa ofere garantia ca actualul secol va avea un caracter mai putin excesiv decit ultimii 100 de ani.

Jennifer Leaning
Versiunea completa a prezentului articol apare pe http://www.bmj.com/

Producerea armelor biologice si chimice arata ca, din pacate, cunostintele medicale pot fi folosite la fel de bine pentru a ucide, asa cum sunt utilizate pentru a trata.8,9 Doctorii pot contribui la reconstruirea sistemelor de sanatate in tari precum Afganistan, distruse de razboi, si, asa cum descrie in caseta Jennifer Leaning, dupa cel de-al doilea razboi mondial, la nivelul medicinei a fost inteles mult mai profund, pe baza datelor concrete, modul in care pot fi controlate cele numite, in prezent, dezastre umanitare complexe.  

Revista Lancet sustine, cu argumente riguroase, probabilitatea ca principiile si practicile sanatatii publice sa reduca activitatea terorista pe termen lung, comparativ cu actiunile militare10. Colin Powell, secretarul de stat al SUA, a afirmat, recent: Terorismul infloreste, intr-adevar, in zonele sarace, coplesite de disperare si lipsite de speranta, unde oamenii nu mai au nici un viitor..11 Comisia macroeconomica pentru sanatate a OMS a subliniat ca investitia in sectorul sanitar reprezinta unul dintre cele mai bune mijloace de promovare a dezvoltarii.12,13

Toate aceste eforturi nu sunt suficiente, insa, si nici nu reprezinta un punct final in ceea ce priveste datoria medicinei. Reactia la evenimentele din 11 septembrie nu este un simplu exercitiu tehnic, indeplinit de altii. Va fi necesar sa ne schimbam cu totii,, sustine Clinton.1 Trebuie sa recunoastem si sa ne acceptam interdependenta. Traim intr-o lume in care putem sa darimam zidurile, sa inlaturam distantele si sa raspindim informatiile.. Medicina stie cite ceva despre cit este de suprasolicitant sa ai angajamente si acasa si in strainatate. Este la fel ca incordarea medicului care face tot posibilul pentru pacientul din fata sa si isi recunoaste, in acelasi timp, obligatiile fata de alti pacienti si fata de lumea larga. Grupul care a fundamentat principiile de la Tavistock pentru serviciile de sanatate a admis, in al doilea principiu, existenta starii de tensiune: preocuparea noastra principala este ingrijirea individuala a pacientilor, dar nu neglijam nici sanatatea populatiilor.14

Multor doctori le place sa creada ca nu exista nici un conflict intre ingrijirea individului si cea a populatiei, dar el exista, in special in ceea ce priveste alocarea resurselor. Am auzit, odata, cum un doctor, care introdusese dializa renala in India, isi regreta initiativa, deoarece costa cam 100 000$ pe an sa dializezi un singur pacient, in conditiile in care cheltuielile pentru sanatate pe cap de locuitor erau de citiva dolari. Salvarea unuia putea duce la moartea multora. Exista, totusi, o stare de neliniste, legata de plasarea intereselor populatiilor inaintea celor ale indivizilor, mai ales datorita faptului ca ea poate culmina cu acte inumane. Conflictul este inevitabil.

Multi medici de exemplu, generalistii britanici s-au obisnuit cu conflictele ce deriva din ingrijirea simultana a indivizilor si a populatiei. Dar populatia inseamna, de obicei, o lista de 1 500 de pacienti. Putem gasi, oare, o cale de a reflecta la semnificatia responsabilitatii noastre fata de sase miliarde de persoane, cit reprezinta populatia lumii? Cum ar trebui sa practicam medicina intr-o lume in care jumatate din populatia planetei traieste cu mai putin de 2$ pe zi, doua milioane de persoane se culca infometate in fiecare noapte, un sfert din omenire nu primeste niciodata un pahar cu apa rece, si in fiecare minut moare, cind naste, o femeie? Toate scolile medicale predau cursuri de sanatate publica, dar cite dintre ele au ca obiect de studiu sanatatea globala? In urma cu zece ani, BMJ Publishing Group a lansat o revista denumita Medicine and Global Survival, dar am retras-o pentru ca nu am putut sa o sustinem financiar. Putini doctori au dorit sa plateasca pentru a se abona, iar noi nu am fost dispusi sa sustinem o revista care pierdea bani. Am gresit. Data de 11 septembrie ne-a invatat pe toti ce inseamna interdependenta globala. Dar medicina este, oare, in stare, in momentul de fata, sa se ridice pina la nivelul de a gindi si practica ingrijirea sanatatii la scara mondiala?

Medicine in the age of global interdependence
We must do the hardest thing of all-change ourselves
BMJ 2002;324: 309-10

Richard Smith editor, BMJ
Tessa Richards assistant editor, BMJ

Bibliografie


1 Clinton B. World without walls. Guardian Saturday Review 2002;26 Jan:1-2. www.guardian.co.uk/Archive/Article/0,4273,4342925,00.html (accessed 3 February 2002).

2 Roth P. The human stain. London: Vintage, 2001.

3 Stewart F. Root causes of violent conflict in developing countries. BMJ 2002; 324: 342-345.

4 Colvard K. The psychology of terror. BMJ 2002; 324: 359.

5 Murray CJL, King G, Lopez AD, Tomijima N, Krug EG. Armed conflict as a public health problem. BMJ 2002:346-9.

6 Bhutta ZA. Children of war: the real casualties of the Afghan conflict. BMJ 2002; 324: 349-352.

7 Rhodes R. Quoted in: Endpiece: Why the Great War looks so innocent to modern eyes. BMJ 2002; 324: 352.

8 Evison D, Hinsley D, Rice P. Chemical weapons. BMJ 2002; 324: 332-335.

9 Beeching NJ, Dance DAB, Miller ARO, Spencer RC. Biological warfare and terrorism. BMJ 2002; 324: 336-339.

10 Horton R. Public health: a neglected counter-terrorist measure. Lancet 2001; 358: 1112-1113.

11 Powell C. Quoted in: www.nytimes.com/2002/02/02/international/ 02DIPL.html?todaysheadlines (accessed 3 February 2002).

12 Commission on Macroeconomics and Health. Macroeconomics and health: investing in health for economic development. Geneva: WHO, 2001.

13 Eaton L. WHO calls for new pact on health care. BMJ 2002; 324: 7.

14 Berwick D, Davidoff F, Hiatt H, Smith R. Refining and implementing the Tavistock principles for everybody in health. BMJ 2001; 323: 616-620.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Raluca Mihaescu
Autor: