Folosirea unui cuvint - Terorist

Exista multa ambiguitate asociata cu termenii teroare si terorism. cuvintul de origine latina teroare provine din radacina indo-europeana, ipotetica, TER, de unde deriva cuvintele teribil, inspaimintator si, probabil, turbulenta.

Din forma sa metatetica, TRE, provin alte cuvinte, precum latinescul tremere, din care au derivat tremble (a tremura), tremendous (extraordinar), tremor, intrepid (cutezator) si delirium tremens (definit, pentru prima data, in 1813, de Dr Thomas Sutton, ca o forma de delirium, nu in mod necesar alcoolic, care era inrautatita de singerare si imbunatatita de opium). In fauna si flora tremuratoare exista plantele tremandra, cu anterele lor tremuratoare, ciupercile gelatinoase tremella si porumbeii treron. Iar printr-o schimbare de vocale se obtine cuvintul tromometru, care desemneaza un instrument de detectare a cutremurelor de pamant.

Teroarea a fost folosita ca arma din timpuri stravechi, uneori de catre insurgenti si, mai frecvent, de guverne. Tiranii din vechea Grecie si Sicilia erau conducatori binevoitori care incurajau dezvoltarea democratiei; cuvintul tiran provine, probabil, de la numele unui zeu frigian si nu avea nimic de-a face cu teroarea. Prin secolul 5 i.H. au aparut tirani despotici care conduceau prin frica, iar in statele grecesti care s-au ridicat la acea vreme a fost incurajata tirania, desi, mai tirziu, in cartea sa, Politica, Aristotel a avertizat ca tirania si democratia extrema pot fi la fel de nocive.

Totusi, primii teroristi numiti asa au aparut doar la sfirsitul secolului 18. Cind au ridicat o casa in strada St. Jacques din Paris, citiva calugari dominicani au devenit cunoscuti sub numele de iacobini. Ulterior, cand Clubul Breton, o societate politica de orientare stinga, fondata la Versailles, in 1789, s-a mutat intr-o veche minastire iacobina, in strada St Honore, a devenit cunoscuta ca Clubul Iacobin. Membrii sai au instituit regimul de teroare, si asa au fost denumiti teroristi, iar activitatile lot terorisme termeni care au aparut mai intii, in 1794, in ziarul Tribuna poporului al lui Frannois Nool Babeuf ((Gracchuss). Si, desi existau alte verbe pentru ceea ce faceau ei (atierrer, terrorifier), a fost scos la iveala un nou verb a teroriza (terroriser). Mai intii, teroristii au terorizat aristocratia; apoi, preluund puterea, au terorizat si alti dusmani ai poporuluii, ceea ce insemna pe oricine li se parea demn de dispret, inclusiv ei insisi. Robespierre, de exemplu, i-a ghilotinat pe Habert, Danton si Desmoulins si apoi alaturi de Saint-Just, Couthon si altii a avut aceeasi soarta datorita lui Barras. Apoi, crescand ambiguitatea, Teroarea Rosie a iacobinilor, cum a fost cunoscuta, a fost urmata de un regim regalist, Teroarea Alba.

Desi cuvintul terorist a fost inventat in legatura cu iacobinii, pe la mijlocul secolului 19 a ajuns sa aiba un inteles mai general: un membru al unei organizatii clandestine sau expatriate care are scopul de a constrange un guvern, stabilit prin acte de violenta, impotriva lui sau a supusilor saii (Dictionarul Oxford Oxford English Dictionary); desi in zilele noastre, ca intotdeauna, guvernele pot teroriza ele insele. Subtipurile moderne includ ecoteroristi, bioteroristi si agroteroristi. Teroristii intelectuali terorizeaza la modul figurat, iar in Africa de Sud cuvintul a fost totdeauna folosit in mod amuzant pentru a defini un turist.

Dar depinde de punctul de vedere al fiecaruia pe cine numim terorist. Luind in considerare vechiul dicton, precum ca teroristul cuiva este luptator pentru eliberarea altcuiva, teroristii originali purtau bonete rosii, boneta frigiana a libertatii, sau o palarie, o sapca de fetru fara bor care era purtata in timpurile vechi de catre sclavii eliberati si ca un presupus tratament pentru nebuni. Astazi, guvernele din Vest ii privesc pe cei din al-Qaeda ca teroristi, dar pentru al-Qaeda teroristii sunt America si Marea Britanie. Joseph Conrad rezuma bine aceasta ambiguitate in Agentul Secret: Teroristul si politistul provin amandoi din aceeasi origine. Revolutie, legalitate miscari opuse in acelasi joc..

When I use a word
Terrorist
BMJ 2000;324: 355

Jeff Aronson clinical pharmacologist,
Oxford

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Raluca Daraba
Autor: