Afganistanul are nevoie de securitate pentru a-si reface serviciile de sanatate

Pentru a reface infrastructura devastata a Afganistanului sunt necesare ample masuri de ajutorare, acordate in situatiile de urgenta, in procesele de reconstructie si dezvoltare a tarii.

Kieran Prendergast, subsecretar al Natiunilor Unite, a afirmat, recent, la o intilnire a Forumului Economic Mondial din New York, ca toate sectoarele economice si, nu in cele din urma, cel sanitar, au nevoie, neintirziat, de un sprijin extern masiv.

Statisticile de sanatate din Afganistan sunt printre cele mai sumbre la nivel mondial. Un mare numar de persoane mor ca urmare a bolilor ce pot fi prevenite, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca sase milioane de oameni nu au, sau au un acces limitat, la ingrijirile medicale. Aproximativ doar una din patru persoane beneficiaza de surse curente de apa curata.

Spitalele si centrele de sanatate sunt lipsite de personal, echipamente, electricitate si medicamente. Pentru o populatie de aproximativ 23 de milioane de locuitori exista un personal sanitar cu un efectiv de numai 17 500. Un sfert dintre medici sunt in Kabul, unde traieste doar 7% din populatie. Conform standardelor OMS este necesar un minimum de 63 000 de specialisti pentru a acoperi un serviciu medical de baza. Guvernul afgan nu are bani sa achite nici macar cheltuielile minime si salariile, iar refacerea unui sistem de sanatate viabil va mai dura multi ani.

Pe termen scurt, Afganistanul va fi complet dependent de ajutorul international. Desi la conferinta donatorilor de la Tokyo s-a acordat o suma de 4,6 miliarde $ (3,2 miliarde ; 5,3 miliarde CCC), este incert cind si cit va fi realizat, sau cit de mult va fi alocat sectorului de sanatate. Numeroase asociatii, inclusiv Physicians for Human Rights (Medicii pentru Drepturile Omului), au subliniat ca este nevoie de un ajutor mai substantial.

In prezent, ingrijirile de sanatate sunt furnizate, in proportie de peste 70%, de aproximativ 20 de organizatii de sanatate non-guvernamentale, multe dintre ele aflate in tara de mai multi ani. Prezenta lor continua este cruciala pentru punerea in functiune a sistemului de asistenta primara, necesar pentru abordarea problemelor mortalitatii materne si infantile, bolilor transmisibile si malnutritiei, care au fost identificate ca prioritati de actiune de catre Banca Mondiala si Natiunile Unite.


Zone extinse din Afganistan nu au, sau beneficiaza in mica masura de servicii, de sanatate, asa cum releva harta de la Organizatia Mondiala a Sanatatii. Sunt incluse, in categoria dotarilor pentru sistemul sanitar, spitalele sau centrele de sanatate care au cel putin un medic si o asistenta si care administreaza medicamente esentiale pentru bolile uzuale. Astfel de centre ar trebui sa furnizeze vaccinuri, sa supravegheze cresterea si sa asigure ingrijiri antenatale, dar unele dintre ele nu au asemenea activitati.

Statisticile sanitare in Afganistan

Speranta medie de viata: 46 de ani

Rata mortalitatii materne: 1 700/100 000 de nou-nascuti vii

Rata mortalitatii infantile: 165/1 000 de nou-nascuti vii

Probabilitatea de deces la virsta de 0-5 ani: 257/1 000

Malnutritie: este estimat ca 50% dintre copii au malnutritie cronica, iar 10% acuta

Boli infectioase: anual sunt inregistrate 72 000 de cazuri noi de tuberculoza. De asemenea, se constata o izbucnire a holerei, malariei, febrei tifoide, leishmaniozei, meningitelor si febrei hemoragice.

Leziunile si decesele produse de exploziile minelor: inainte de conflict se semnalau, lunar, peste 500 de leziuni produse de mine (in jur de 150 erau fatale).

In conditiile in care exista tot mai multe organizatii non-guvernamentale si donatori ce doresc sa inceapa actiuni individuale, in cadrul simpozionului desfasurat, recent, la Londra, la London School of Hygiene and Tropical Medicine (Scoala Londoneza de Igiena si Medicina Tropicala) a fost subliniata importanta si dificultatea coordonarii activitatilor lor.

Un expert OMS pentru politica sanitara, Stephane Vandam, a afirmat: Ajutoarele internationale si comunitatea donatorilor au responsabilitati uriase, si anume, sa garanteze acoperirea necesarului de asistenta medicala pentru poporul afgan si sa sprijine efortul noului minister al sanatatii de a-si asuma un rol de conducere.

Ajutorul acordat nu trebuie sa produca dependenta. In graba de-a asigura rapid servicii pentru un numar cit mai mare de persoane, agentiile vestice uita, adesea, sa se gindeasca la impactul pe termen lung al interventiilor lor, a afirmat, pentru BMJ, Dr. Willem van de Put, de la organizatia non-guvernamentala olandeza HealthNet International.

El a adaugat: Actiunile controlate de expertii din Vest esueaza frecvent. Cea mai importanta functie a unei ONG (organizatie non-guvernamentala) care-si desfasoara activitatea in sectorul sanitar este de a-i sustine, a-i pregati si a-i autoriza pe specialistii locali sa puna bazele unor servicii de asistenta medicala autonome, proces ce necesita timp, rabdare si sensibilitate..

Mentinerea securitatii este esentiala pentru consolidarea unui sistem sanitar autonom si este importanta, in special, pentru redobindirea increderii traditionale in femeile medic, asistente si moase. Este vitala actualizarea calificarii lor medicale si de conduita terapeutica si, implicit, prin intermediul lor, instruirea unor persoane din comunitate in vederea furnizarii, pe plan local, de servicii medicale pentru mame si copii.

Dupa ani si ani de opresiune, violenta si revolte, este necesar ca agentiile externe sa dea dovada de sensibilitate si receptivitate fata de aspectele culturale ale tarii.

>Am constatat ca angajatii nostri de origine sudaneza sunt mult mai eficienti decit colegii lor olandezi, atunci cind colaboreaza cu comunitatile locale afgane, spunea dr. van de Put.

>Cunoasterea lumii islamice si a legilor Shariah sporeste capacitatea sudanezilor de a intelege problemele localnicilor. Ei stiu cind este timpul sa vorbesti si cind sa asculti, si cunosc ritualurile pe care trebuie sa le urmeze pentru a obtine increderea afganilor..

Increderea are o valoare deosebita in Afganistan. Guvernul de tranzitie poate beneficia de sprijinul international, dar canalele de comanda sunt confuze.

Citiva dintre cei care au fost numiti, recent, guvernatori de provincii, precum si alte persoane aflate in posturi de comanda, sunt aceiasi oameni care ocupau aceste pozitii inainte ca talibanii sa preia puterea, iar dosarele lor inspira mai degraba teroare decit incredere.

Recentele represalii si luptele dintre gruparile etnice locale au provocat o stare de ingrijorare profunda. In fata deteriorarii securitatii, Richard Haass, un reprezentant oficial al Departamentului de Stat al SUA, a transmis un mesaj la Forumul Economic Mondial, prin care se solicita intarirea fortelor de mentinere a pacii. Ecourile mesajului se regasesc in rubrica de scrisori a BMJ.

Afganistan needs security to rebuild its health services
We can learn from previous crises
BMJ 2002;324: 318

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Cristian Cojocaru
Autor: