2002 Anul de Lupta Impotriva Alergiei

Afectiunile alergice isi fac simtita prezenta tot mai pregnant in viata noastra de zi cu zi, manifestindu-se la orice virsta si avind o exprimare simptomatica extrem de variata. Intrucit unul din patru copii este alergic, se considera ca ele reprezinta boala epidemica a secolului 21.

In ultimii ani, in Rominia a crescut exponential numarul de persoane afectate, cercetarile aratind ca intre 35 si 50% din populatie este alergica. Avind in vedere importanta acestei probleme de sanatate si gravele implicatii sociale ale alergiei la nivel mondial, citeva organizatii de resort Societatea Romina de Alergologie si Imunologie Clinica, Societatea Romina de Pneumologie si compania Schering-Plough au anuntat deschiderea Anului de Lupta Impotriva Alergiei, initiat de OMS.

Cele mai recente descoperiri stiintifice in domeniul geneticii si imunologiei au pus intr-o lumina noua aceasta afectiune. In trecut, alergiile erau considerate a fi entitati distincte, cu manifestari simptomatice si raspuns la un singur organ. Nu se recunostea legatura dintre afectiunile alergice asociate, nu se explica impactul inflamatiei alergice asupra altor boli, iar raspunsul alergic nu era corelat cu procesul inflamator.

Optica specialistilor s-a schimbat in ultimii ani. Conceptul modern al Sindromului Inflamator Alergic Sistemic permite intelegerea lantului de mecanisme patogenice care duc la dezvoltarea reactiei alergice in intregul sistem. Prin prisma acestui concept, bolile alergice sunt definite ca manifestari localizate ale unei afectiuni sistemice, iar posibilele lor asocieri pot fi explicate sau chiar anticipate. Apare, astfel, si necesitatea unei noi abordari terapeutice, preparatele trebuind sa aiba un mod triplu de actiune - antihistaminica, antialergica si antiinflamatorie.

Aspectele mentionate au determinat adoptarea, de catre forurile enumerate mai sus, a deciziei de a declansa, in 2002, lupta impotriva alergiei.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: