Depistarea Helicobacter pylori în materiile fecale ale copiiilor prin imunoevaluarea non-invaziva a enzimelor antigenice: studiu italian multicentric

Infectarea cu Helicobacter pylori se produce, în primul rind, în perioada copilariei si poate sa predispuna la ulcer gastric sau la cancer gastric cu aparitie tardiva în cursul vietii.1

Modalitatile de diagnosticare non-invazive au o utilitate deosebita atit in cadrul testelor de screening, în cazul copiiilor, cit si pentru studiile epidemiologice, dar acuratetea lor trebuie comparata cu cea a testelor invazive la pacientii simptomatici, înainte de a fi aplicate la un anumit grup populational.

În cazul pacientilor tineri, testele serologice nu sunt adecvate, iar dintre testele non-invazive disponibile în prezent, cel respirator, cu uree marcata cu 13C, este costisitor. În 1998, Food and Drug Administration (Administratia pentru Medicamente si Alimente) a aprobat o testare prin metoda de imunoabsorbtie enzimatica (ELISA) (Premier-Platinum-HpSA, Meridian Diagnostics, Cincinnati, OH, SUA) atit pentru diagnosticarea pacientilor adulti simptomatici, cât si pentru monitorizarea raspunsului la tratament. Desi este disponibil comercial, la copii inca nu s-a estimat in ce masura poate fi corelat cu infectarea gastrica. Noi am evaluat acuratetea sa diagnostica în comparatie cu testele invazive la care au fost supusi copiii al caror diagnostic clinic s-a stabilit si endoscopic si am determinat valorile standard pentru populatia pediatrica.

Performanta testului calculata în functie de diferite tehnici de citire (la 450 nm sau dubla citire, la 450/655 ori prin citire vizuala directa, fara utilizarea cititorului de placi) si în functie de diversele valori standard, conform recomandarilor facute de producator.

  Rezultat  
Tehnica de citire Standard conform  producatorului  Real  pozitiv  Fals pozitiv  Real negativ  Fals pozitiv  Sensibilitate (%)
(95 % CI)
 Specificitate (%)
(95 % CI)
Acuratete (%)
(95 % CI)
 Rata de probabilitate
(95 % CI)
 Nr de cazuri în zona gri
Pozitiva Negativa
Citire la 450 nm Negativ < 0,140,
Zona gri 0,140-0,160
 pozitiv <0,160
52  0  136  10  100
(93.2 la 100)
93
(87.8 la 96.7)
95
(90.9 la 97.6)
15
(7.6 la 30.3)
0
(0 la 0.08)
H pylori  pozitiv=0† H pylori negativ=4
Citire 450/655 nm Negativ < 0,100,
Zona gri 0,100-0,120
 pozitiv >0,120
 52  0  136  10  100
(93.2 la 100)
93
(87.8 la 96.7)
95
(90.9 la 97.6)
15
(7.6 la 30.3)
0
(0 la 0.08)
H pylori  pozitiv=0† H pylori negativ=4
Citire vizuala directa NA  49  3  144  2  94
(84.1 la 98.8)
99
(95.1 la 99.8)
97
(94.2 la 99.2)
69
(17.2 la 494)
0.06
(0.01 la 0.17)
NA
NA= Neaplicabil. *Conform producatorului, respectivele cazuri trebuie considerate echivoce si va fi testata o a doua proba de materii fecale. Cele patru rezultate H pylori negative au fost incluse în cele 10 fals pozitive. †Conform testelor invazive (histologie plus testul pentru ureaza sau cultura).

Pacienti, metode si rezultate

Parintii au recoltat, la domiciliu, probe din materiile fecale de la 203 copii simptomatici consecutiv (97 baieti si 106 fete; vârsta medie, sapte ani - cu variatie între 0,5-15 ani), investigati endoscopic în sase unitati pediatrice din Italia; probele au fost congelate la -20°C si trimise la centrul de coordonare (Novara). Acolo au fost testate conform instructiunilor producatorului, exceptie facind utilizarea unei anse de unica folosinta, de 10 l, pentru a mari gradul de reproductibilitate a probei. Placile au fost citite la 450 nm si, respectiv, la 450/655 nm, si au fost evaluate prin citire vizuala directa, fara a se utiliza un cititor de placa (culoarea galbena a godeului placii = pozitiv; culoarea alba a godeului = negativ). Testarea fecalelor s-a efectuat în sistem orb, fara cunoasterea rezultatelor celorlalte teste. Standardele pentru copii au fost determinate cu ajutorul unor curbe caracteristice, intervalele de încredere au fost calculate prin metoda exacta, iar rapoartele de probabilitate, prin programul CATmaker (http://cebm.jr2.ox.ac.uk/docs/ nomogram.html), valorile fiind exprimate sub forma de densitati optice.

Cu ocazia endoscopiei s-au recoltat probe bioptice din antru si din corpul gastric, pentru histologie, identificarea microscopica a Hpylori (coloratie Giemsa) si testul de determinare a activitatii ureazei. Pacientii au fost considerati H pylori pozitivi daca atit rezultatele testului pentru ureaza, cit si examinarea histologica a H pylori erau pozitive si au fost considerati H pylori negativi daca rezultatele erau negative la ambele testari. În cazul în care rezultatele histologice si ale testului pentru ureaza erau neconcordante s-au folosit rezultatele testului respirator cu uree si culturi, daca erau disponibile (testul respirator cu uree si culturile s-au efectuat de rutina numai în doua centre).

În total, 146 de copii au fost H pylori negativi si 52, H pylori pozitivi (49 de copii au prezentat rezultate pozitive atit din punct de vedere histologic, cit si la testul pentru ureaza; la doi dintre copii, rezultatele histologice au fost negative, dar cele ale testului respirator cu uree si culturile au fost pozitive, iar la unul dintre copii, rezultatul testului pentru ureaza a fost negativ, dar histologia si rezultatele testului respirator cu uree au fost pozitive); cinci cazuri au fost considerate nedeterminate, deoarece histologia si rezultatul testului pentru ureaza au fost neconcordante si nu a fost disponibil nici un alt test.

Gradul de sensibilitate a imunoevaluarii a fost ridicat, dar specificitatea si acuratetea au scazut la 93% si, respectiv, la 95%, în momentul utilizarii valorilor standard sugerate de catre producator pentru adulti,2,3 dar si din cauza folosirii unei zone gri. În cazul in care s-a recurs la citirea vizuala directa, sensibilitatea a diminuat discret, dar specificitatea si acuratetea au crescut semnificativ (P= 0,01; tabel). Atunci cind am luat in calcul valorile standard calculate din curbele caracteristice (0,185, la 450 nm si 0,135, la 450/655 nm), în numai doua cazuri s-au obtinut rezultate fals pozitive, iar sensibilitatea a fost de 98%, specificitatea, de 99%, acuratetea, de 98%, rata pozitiva de probabilitate, de 72 si rata negativa de probabilitate, de 0,02.

Comentarii

Testul de imunoabsorbtie enzimatica are o acuratete crescuta în diagnosticarea copiiilor infectati cu H pylori. Utilizarea unei zone gri poate sa scada gradul de precizie, dar acuratetea este satisfacatoare chiar si la citirea vizuala directa a godeurilor, fara utilizarea unui cititor de placi; astfel, testul se dovedeste extrem de ieftin ca test screening (o determinare costa 22 euro (14 £), jumatate din costul mediu al testului respirator cu uree) si foarte practic pentru studiile epidemiologice.

Prezentul studiu a fost aprobat si condus în conformitate cu ghidurile sectiunii de afectiuni gastrice a Italian Society for Paediatric Gastroenterology and Hepatology (Societatea Italiana de Gastroenterologie Pediatrica si Hepatologie).

Colaboratori: GO a elaborat si coordonat studiul si a scris articolul. AR si BR au colectat datele din fiecare centru, au analizat probele de materii fecale si au facut analizele statistice. Pl, MP, AS, GLdeA si PS au participat la discutiile referitoare la elaborarea studiului si au aprobat propunerea de studiu si forma finala; de asemenea, au recrutat toate cazurile si au colectat date de la pacientii din fiecare centru, au efectuat endoscopiile la copii si au colectat probele de materii fecale pentru a fi trimise la centrul coordonator. GO va garanta pentru articol.

Finantare: studiul a fost partial sponsorizat de Meridian Diagnostic Europe, care a oferit gratuit si kiturile de diagnostic.
Conflict de interese: GO si AR au fost remunerati de catre Meridian Diagnostic, Europe (producator al HpSA) pentru a participa la un simpozion asupra H pylori si bolii gastroduodenale, care a avut loc la Helsinki.

Detection of Helicobacter pylori in stool specimens by non-invasive antigen enzyme immunoassay in children: multicentre Italian study
BMJ 2000;320:347-8

Paediatric Endoscopy Units, Università del Piemonte Orientale, 28100 Novara, Italy
Giuseppina Oderda researcher
Barbara Ronchi research fellow Paediatric Research Laboratory, Università del Piemonte Orientale
Anna Rapa head Paediatric Endoscopy Units, Turin University, Piazza Polonia 94, 10126 Turin
P Lerro medical assistant Paediatric Endoscopy Units, Viale Cappuccini, 71013 San Giovanni Rotondo
Maria Pastore medical assistant Paediatric Endoscopy Units, Naples University, Via Pansani 5, 80131 Naples
Annamaria Staiano researcher Paediatric Endoscopy Units, Parma University, Via A Gramsci 14, 43100 Parma
G L de'Angelis researcher Paediatric Endoscopy Units, Via T Campanella, 88100 Catanzaro
P Strisciuglio director of paediatric department
Correspondence to: G Oderda oderda@med.unipmn.it

Bibliografie

1 Blaser MJ, Chyou PH, Nomura A. Age at establishment of Helicobacter pylori infection and gastric carcinoma, gastric ulcer, and duodenal ulcer risk. Cancer Res 1995;5:562-5.

2 Makristathis A, Pasching E, Schutze K, Wimmer M, Rotter ML, Hirschl AM. Detection of Helicobacter pylori in stool specimens by PCR and antigen enzyme immunoassay. J Clin Microbiol 1998;36:2772-4.

3 Vaira D, Malfertheiner P, Megraud F, Axon ATR, Deltenre M, Hirschl AM, et al, and European Helicobacter pylori HpSA Study Group. Diagnosis of Helicobacter pylori infection using a novel, non-invasive antigen based assay in a European multicentre study. Lancet 1999;354:30-3.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Irina Tanasescu
Autor: