Cea mai neplacuta greseala a mea - Cand nu iei totul in considerare

Am fost suficient de norocos sa practic medicina mai multi ani în Himalaya, iar multi dintre pacientii mei au fost refugiati tibetani, angajati de guvernul indian în constructia si reparatia drumurilor.

Unul dintre primii mei pacienti a fost un barbat cu gingii hipertrofiate si dureri de coapse, acestea din urma prezentând o modificare de coloratie, cu nuanta mai închisa. Am fost pus în încurcatura de aceasta combinatie si, mai mult cu speranta decât din convingere, i-am dat câteva tablete cu fier. Seara, farmacistul a mentionat cu diplomatie ca s-ar putea sa constat ca multi tibetani sufera de scorbut. Am prins aluzia si am avut imensa recompensa de a vedea multi pacienti cu afectiuni similare vindecati miraculos cu acid ascorbic si regim alimentar.

La câtiva ani dupa întoarcerea în Anglia, un batrân a fost adus la mine pentru ca acuza dureri ale coapselor, care la examinare prezentau o coloratie bruna difuza. Pâna la urma l-am trimis la un medic care, spre meritul sau, mi-a trimis o scrisoare în care mi-a spus ca pacientul suferea de scorbut. Se pare ca dieta sa preferata consta din pâine cu unt si ceai.

Medicul avusese de-a face, probabil, cu numai câteva cazuri de scorbut în viata sa, în timp ce eu am vazut sute, dar nu în Anglia. Se spune ca majoritatea greselilor din medicina se fac nu datorita ignorantei, ci pentru ca nu se iau în considerare toate aspectele.

My most unfortunate mistake Not thinking of things
BMJ 2000;320: 243

Rate this article: 
Average: 5 (1 vote)
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr Rodica Chirculescu
Autor: