Recenzie - Interventional bronchoscopy

Noile progrese tehnologice au revolutionat multe ramuri ale medicinei. Una dintre acestea este si pneumologia, unde intr-un timp relativ scurt au fost puse la punct si perfectionate o serie de metode de investigatie, cum ar fi bronhoscopia sau toracoscopia, pentru care, ulterior, s-a dezvoltat si latura interventionala.

Bronhoscopia interventionala reprezinta, intr-o anumita masura, un raspuns firesc la nevoia de a gasi noi solutii terapeutice eficiente pentru cancerul pulmonar.

Cartea abordeaza toate aspectele legate de diagnosticarea si tratamentul bronhoscopiei, legate nu numai de cancerul pulmonar, ci si de multe alte entitati patologice.

Structurat pe sectiuni, volumul debuteaza cu prezentarea unor aspecte istorice, dar si de actualitate, privind utilizarea bronhoscopiei rigide si flexibile, a modului optim de organizare a unui laborator de bronhsocopie. Ulterior sunt prezentate cele mai noi tehnici de anestezie, iar in finalul sectiunii sunt descrise modalitatile de evaluare functionala a pacientilor inainte de bronhoscopia interventionala.

Urmeaza sectiunea consacrata diagnosticarii bronhoscopiei, care abordeaza cu precadere punctia aspiratie transbronsica si ecografia bronhoscopica.

Cea de-a treia sectiune, cea mai ampla, descrie detaliat toate tehnicile de bronhoscopie interventionala, de la extragerea corpilor straini, la rezectia cu laser, electrocauterizare, crioterapie, terapia fotodinamica ori tratamentul multimodal al afectiunilor neoplazice pulmonare avansate.

Interferenta bronhoscopiei cu interventiile percutane (traheostomia, oxigenoterapia transtraheala) este abordata in sectiunea urmatoare, intr-o maniera originala si foarte documentata.

Ultima sectiune anticipeaza tehnicile bronhoscopice in curs de aparitie, cum ar fi bronhoscoipa virtuala sau terapia genica.

Elaborata de nume marcante ale pneumologiei investigationale, volumul de fata beneficiaza de o prezentare si o iconografie de exceptie si reprezinta o lectura extrem de utila pentru medicii de specialitate.

Karger Publishers, 2000
X+298p., 171 figuri, 80 tabele,
ISBN: 3-8055-6851-7

Sabina A Antoniu, medic
Clinica de Pneumologie, Iasi

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: