Fumatul, sanatatea mentala si siguranta produselor din singe - prioritati majore în strategia OMS pentru urmatorii trei ani

Directorul executiv al OMS, doamna Dr Gro Harlem Brundtland, a comunicat ca fumatul, sanatatea mentala si siguranta utilizarii produselor din singe vor completa lista de prioritati OMS pentru perioada 2000-2003.

Anuntul a fost facut la Geneva, în cadrul sedintei consiliului executiv OMS (Executive Board Meeting), din 24 ianuarie 2000.

Stabilirea ariilor prioritare de interes pentru OMS face parte din procesul de guvernare eficienta a acestei organizatii suprastatale. În principal, rolul OMS este de a veghea la sanatatea planetei si de a oferi solutii pentru ameliorarea starii de sanatate în lume. Expertii identifica zonele unde se pot obtine maximum de rezultate în ceea ce priveste controlul sanatatii publice cu utilizarea resurselor financiare existente si limitate.

Noile prioritati se adauga unei listei deja existente din anii precedenti. Aceasta include asistenta pentru îmbunatatirea serviciilor de sanatate în tarile aflate în tranzitie, controlul malariei, HIV/AIDS si al tuberculozei în tarile sarace, controlul cancerului, al bolilor cardiovasculare si al afectiunilor respiratorii în tarile bogate, sanatatea mamei si a copilului si, nu în ultimul rind, reforma institutionala din cadrul OMS.

Desi a fost o preocupare mai veche, fumatul revine în atentia expertilor OMS mai ales datorita prognozelor destul de sumbre, legate de evolutia inegala a epidemiei în lume. Tendinta este ca numarul fumatorilor sa scada in tarile dezvoltate, dar sa creasca în tarile în curs de dezvoltare. "Tarile în curs de dezvoltare au un timp limitat pentru a-si ridica bariere împotriva epidemiei reprezentate de fumat. Ele trebuie sa adopte de urgenta masuri legislative care sa le protejeze cetatenii si, în special, generatia tinara", a spus doamna Dr Gro Harlem Brundtland în mesajul ei catre consiliul executiv.

Siguranta utilizarii singelui este importanta atit pentru sanatatea publica, cit si pentru sanatatea individului. Aproximativ 80% din populatia globului nu are acces la produse sigure din sânge. OMS doreste sa-si intensifice eforturile în domeniu. Ca urmare, anul acesta Ziua Mondiala a sanatatii va fi dedicata sigurantei utilizarii sângelui si a produselor derivate din sânge.

Tema raportului de sanatate pentru anul 2001 va fi sanatatea mentala. Aceiasi va fi si tema zilei mondiale a sanatatii în anul 2001. Aceasta deoarece cinci din primele zece cauze de handicap din lume sunt legate de sanatatea mentala. În prezent, depresia majora este pe locul al cincilea în lume în rândurile afectiunilor consumatoare de resurse, însa conform prognozelor existente va ajunge pe locul doi, în 2002.

Prin raportul sau, Dr Gro Harlem Brundtland sustine dezvoltarea unei strategii de corporatie în cadrul OMS, probabil asemanatoare ca eficienta strategiilor elaborate de marile corporatii multinationale. Prioritatile de mai sus reprezinta doar câteva dintre ideile noi pentru organizatie, care ea însasi este supusa unui proces de modernizare. "Problema cea mai mare pe care trebuie sa o rezolvam este sa gasim metode de a transmite mesajul nostru unui numar mai mare de persoane, directii de sanatate, parteneri" a conchis Dr Brundtland.

Rate this article: 
Încă nu sunt voturi
Bibliografie: 
Traducere: 
Autor: