50 de ani de articole despre fumat si sanatate

În septembrie 1950 BMJ a publicat un studiu caz-control de referinta, realizat de Doll si Hill, în care autorii au ajuns la concluzia ca fumatul reprezenta un factor de risc important în producerea cancerului pulmonar.1

In cursul aceluiasi deceniu, BMJ a publicat articole originale ale autorilor mentionati, elaborate ca urmare a studiului asupra mortalitatii doctorilor britanici, care au confirmat rolul fumatului în extinderea epidemiei de cancer pulmonar.2,3 De atunci, revista a continuat sa publice date semnificative despre fumat si sanatate: o documentare în arhiva BMJ (www.bmj.com) pentru perioada ianuarie 1994 - decembrie 1999 identifica 434 de articole in care cuvintele "fumat" si "tutun" se regasesc în titlu sau in rezumat. Un exemplu in acest sens il constituie studiul lui Doll si colab, care raporteaza datele legate de mortalitatea inregistrata in rindurile doctorilor britanici, in ultimii 40 de ani, in corelatie cu fumatul.4

Pe data de 5 august 2000, la 50 de ani de la aparitia primului studiu al lui Doll si Hill, BMJ va edita un numar special referitor la controlul fumatului, care va coincide cu cea de-a 11-a conferinta mondiala asupra fumatului sau sanatatii, ce va avea loc la Chicago, in perioada 6 -11 august, cu tema "Promovarea unui viitor fara fumat" (www.wctoh.org). Vom avea în vedere spre publicare articole care discuta efectele fumatului asupra sanatatii, dar suntem interesati in cea mai mare masura de articolele referitoare la strategiile ce au drept scop reducerea consumului de tigari.

In cadrul acestei categorii sunt incluse evaluari ale politicilor si programelor de control al fumatului, precum si ale rezultatelor studiilor privind renuntarea la fumat, care testeaza diverse interventii clinice si terapii farmacologice. Primim spre publicare si articole care ilustreaza cercetari epidemiologice sau de comportament cu privire la utilizarea tutunului, impactul economic al fumatului, efectele fumatului pasiv asupra sanatatii, precum si activitatile din domeniul industriei tutunului, cu aliatii si oponentii ei. Asa cum arata si articolul lui Daynard din prezentul numar, actionarea în judecata se dovedeste a fi o pârghie importanta în ceea ce priveste controlul fumatului.5

Statisticile cu privire la fumat sunt în continuare înfricosatoare:

Aproximativ 1,1 miliarde de oameni fumeaza, dintre care 80% traiesc în tari cu venituri mici sau medii.

Pe glob, în fiecare zi, încep sa fumeze între 82 000 si 92 000 de tineri.

Tutunul ucide patru milioane de oameni anual (unul din 10 decese la adulti), iar în 2030 numarul lor va creste la 10 milioane pe an (unul din sase decese).

Piata globala a tutunului genereaza o pierdere globala anuala de aproximativ 200 miliarde $ (125 000 milioane lire st) (datorita costurilor tratarii afectiunilor legate de fumat si a scaderii veniturilor), o treime din aceasta pierdere inregistrindu-se în tarile în curs de dezvoltare.7

Pentru a inversa tendintele legate de utilizarea tutunului si afectiunile datorate fumatului este nevoie de o cooperare mai strinsa între partizanii sanatatii si medicii practicieni. Organizatia Mondiala a Sanatatii a început sa lucreze la materialele pentru Framework Convention on Tobacco Control (Conventia cu privire la Controlul Fumatului) - un set de reguli care vor reglementa cultivarea si comercializarea tutunului si a produselor din tutun în secolul urmator.8 Rolul conferintelor si revistelor consta in faptul ca ofera un forum de discutie si contribuie la diseminarea informatiei.

Articolele care vor fi trimise la BMJ pâna la data de 6 martie vor avea cele mai mari sanse de a fi selectate pentru numarul special din august. Sunt binevenite articolele originale, educationale, dezbaterile si sintezele riguroase. Cei care doresc sa participe pot sa consulte instructiunile pentru autori, de pe pagina de web a revistei (www.bmj.com/advice). Articolele care nu vor fi acceptate pentru a fi publicate în BMJ vor fi recomandate spre publicare (cu consimtamântul autorului) revistei Tobacco Control (www.tobaccocontrol.com), editata tot de BMJ Publishing Group. Asteptam cu interes materialele dumneavoastra.

50 years of reporting on tobacco and health
The BMJ will publish a theme issue on tobacco control in August 2000

BMJ 2000;320:74

Ronald M Davis North American editor, BMJ
mailto:rdavis1@hfhs.org

Bibliografie

1. Doll R, Hill AB. Smoking and carcinoma of the lung. Preliminary report. BMJ 1950; ii: 739-748.

2. Doll R, Hill AB. The mortality of doctors in relation to their smoking habits. A preliminary report. BMJ 1954; i: 1451-1455.

3. Doll R, Hill AB. Lung cancer and other causes of death in relation to smoking. A second report on the mortality of British doctors. BMJ 1956; ii: 1071-1076.

4. Doll R, Peto R, Wheatley K, Gray R, Sutherland I. Mortality in relation to smoking: 40 years' observations on male British doctors. BMJ 1994; 309: 901-911.

5. Daynard RA, Bates C, Francey N. Tobacco litigation worldwide. BMJ 2000; 320: 111-113.

6. The World Bank. Curbing the epidemic. Governments and the economics of tobacco control. Washington, DC: World Bank, 1999 (accessed 17 December 1999).

7. Barnum H. The economic burden of the global trade in tobacco. Tobacco Control 1994; 3: 358-361.

8. World Health Organization. Framework convention on tobacco control.  (accessed 17 December 1999).

Rate this article: 
Average: 2 (1 vote)
Bibliografie: 
Traducere: 
Dr. Tudor Toma
Autor: